Естония стана първата балтийска държава, узаконила еднополовите бракове. Парламентът в Талин гласува с 55 срещу 34 гласа, за да разреши двама души да сключват брак независимо от пола им, съобщи ДПА.

"Официално е: Естония узакони брачното равенство. Присъединяваме се към другите северни държави с това историческо решение", написа министър-председателката Кая Калас в Туитър.

"Гордея се с моята страна. Изграждаме общество, в което правата на всеки се зачитат и хората могат да се обичат свободно", каза премиерката и добави, че промяната ще влезе в сила от 2024 г.

Правителството на Калас оцеля и при вот на недоверие, свързан с измененията на Закона за семейното право и свързаното с него законодателство, съобщи държавната телевизия, цитирана от БТА.

"Наистина съм много благодарна за търпението и разбирането, което ЛГБТ+ общността проявяваше през всичките тези години", цитира телевизията думите на министърката на социалните грижи Сигне Рийсало.

"Гарантирането на равни права за всички е толкова елементарно нещо, че този въпрос беше основно обхванат в дискусиите, които се проведоха в годините непосредствено след като възстановихме независимостта си. Радвам се, че сега е взето решение за една по-далновидна Естония, която се грижи за всички", добави тя.