Сръбската полиция влезе в сблъсъци с крайнодесни демонстранти по време на шествието Европрайд в Белград днес, предаде ДПА.

Вижте снимки>>>

Няколко хиляди души се включиха в парада на ЛГБТ общността. Шествието бе по случай края на седмицата Европрайд - събитие, което всяка година се провежда в различен град на континента.

Сръбската полиция влезе в сблъсъци с две крайнодесни групи, които се опитаха да спрат гей парада, съобщи министър-председателката Ана Бърнабич. Тя добави, че 10 полицаи са получили леки травми, пет полицейски коли са понесли щети, а 64 демонстранти са били задържани.

Снимка: БТА/AP

"Много съм горда, че успяхме де избегнем по-сериозни инциденти", каза пред репортери Ана Бърнабич. Самата тя лесбийка, Бърнабич е първият сръбски премиер от ЛГБТ общността.

След протести на националистически и религиозни групи, сръбското правителство забрани парада миналата седмица. В крайна сметка обаче то разреши шествието, макар и по скъсен маршрут, след призиви от страна на Европейския съюз и правозащитници, отбелязва ДПА.

Участниците в Европрайд извървяха няколкостотин метра до стадион "Ташмайдан", на който се състоя концерт.

В шествието се включиха посланикът на САЩ в Белград Кристофър Хил и специалният докладчик на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик.

Снимка: БТА/AP

Предишни сръбски правителства отменяха гей паради, навличайки си критики, включително от правозащитни организации. Такива шествия в началото на този век бяха посрещани с яростна съпротива и помрачавани от насилие. Последните гей паради в Сърбия обаче преминаха мирно - промяна, която бе посочена от организаторите на Европрайд като една от причините да изберат Белград за домакин на събитието тази година, отбелязва ДПА.

Миналата година Европрайд се състоя в Копенхаген.

Сърбия е кандидат за членство в Европейския съюз. Брюксел обаче иска от страната да подобри положението с върховенството на закона и човешките права, особено на малцинствата.