Естония е готова да помогне на Гърция и България в сдържането на потока от бежанци с оглед на надигащата се нова миграционна криза, заяви естонският външен министър Урмас Рейнсалу, цитиран от руското издание "Спутник".

"Талин е готов незабавно да обсъди оказването на помощ на граничните сили на Гърция и България както с оборудване, така и с изпращане на допълнителни полицаи и граничари, ако страните от региона сметнат това за необходимо", каза той.

Външните министри на двете балкански страни са благодарили на Естония за готовността й да помогне, отбелязва Рейнсалу във Фейсбук.

Подобно изказване направи и вътрешният министър на Естония Март Хелме. Той посочи, че агенцията на ЕС за граничен контрол "Фронтекс" като колективен орган за охрана на границите на Евросъюза трябва да окаже на Гърция и България в създалата се ситуация максимална помощ, и то колкото се може по-скоро, за да се избегне неконтролираното нахлуване на нова имигрантска вълна в Европа.

"При необходимост Естония е готова да изпрати допълнителни сили на външните граници на Европа, за да прояви по този своята солидарност", подчерта той, цитиран от ТАСС.

Хелме отбеляза още, че неговата страна е готова при нужда да възстанови пълния контрол по външните граници на балтийската република във връзка с разпространението на новия коронавирус, както и заради новия бежански поток. Това би означавало стриктна проверка на личните документи и "организиране на екстрадицията или изолацията на нежеланите или опасни за държавата хора".

Според Хелме новата миграционна вълна от Сирия и продължаващото разпространение на коронавируса са източници на заплаха за здравето и сигурността на хората.