Естония ще продължи да изгражда своята отбранителна линия и съоръжения по границата с Руската федерация, заяви министърът на отбраната на страната Ханно Певкур, информира украинската държавна агенция УНИАН.

Естонският министър се усъмни в заявеното от Путин по време на интервюто с Тъкър Карлсън, че няма намерение да напада страни от НАТО и че няма териториални претенции към държавите от Прибалтика и Полша.

"Ние няма да променяме плановете си само заради това, че Путин е дал интервю на един журналист. Нима му вярвате след всичко, което говореше по-рано и как се държеше през всичките тези години? Ние просто повишаваме своята готовност и това са длъжни да направят всички, не само тук, в Естония", каза Певкур.

Той напомни как само няколко дни преди Русия да нахлуе в Украйна, в Кремъл "категорично изключваха" възможност за нападение.

Плановете на Естония включват изграждането на поне 600 бункера по границата с Русия, за да могат да я отблъснат от първия миг и да имат време да повикат помощ.

През последните години Естония издигна и защитни огради по границата с Русия, но те са само за извънвоенно време. Решението на прибалтийските страни да издигнат съоръжения по руската граница беше взето на среща в Рига на 19 януари между министрите на отбраната на Литва, Латвия и Естония.