Естонците засилиха още повече подкрепата си за украинската армия - като коледен военните, които студуват на фронтовата линия, ще получат преносима сауна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Парната баня, монтирана върху военно превозно средство, неотдавна бе предадена на украинската армия заедно с душово и перално помещение, монтирани на други два камиона, се казва в репортаж на Естонската обществена радиотелевизионна компания и седмичника "Малехт".

"Това е комплекс от три части, който позволява на военните да отидат в сауната, след това да си вземат душ и да си починат, а в същото време могат да изперат и изсушат дрехите си", каза създателят на сауната Сим Нелис и допълни, че това е много важно за психическото и физическото им здраве.

Първи ще получат подаръка украински доброволци, които са на фронта още от март. Съоръженията могат да бъдат местени от място на място и да бъдат прикрити с камуфлажна мрежа, за да избегнат руските атаки.

Сауната и пералното помещение ще са достатъчни за около 400 военни на седмица. Системата е разработена като съвместна инициатива на хуманитарни организации, доброволческия Eстонски съюз за отбрана и производител на сауни.