Не стихва напрежението по гръцко-турската граница заради мигрантския натиск. Разширява се обхватът на конфликта, като вече е в целия регион Еврос.  През нощта на няколко пъти групи от мигранти са опитали да преминат от Турция в Гърция. Най-масовият опит е бил при Александруполис, където над 2000 души са направили опит да пресекат границата, но са били спрени от гръцките гранични власти, предаде БНТ.

Привидното затишие на граничния пункт Кастаниес между Гърция и Турция е било нарушено около 8:45 ч. Автобус с храни и помощи за мигрантите е минал през портала на пункта, за да донесе продукти за струпалите се хора, след което започна стрелба и суматоха, съобщи специалният пратеник на БНР Лъчезар Вълев.

Гръцките гранични сили стрелят със шокови гранати и използват сълзотворен газ. Гъст дим покри пункта. Дойде и линейка. По всяка вероятност има пострадали и ранени. Около 5 камиона с гръцки военни влязоха в пункта между 9 и 10 ч. Силите на реда използват и водни струи срещу мигрантите, наредени в плътни редици по мрежата, предаде специалният пратеник на БНР Тоня Димитрова.

Към 10 ч. напрежението е било концентрирано в 2 точки - край вишката и на около 400 метра от нея. Час по-късно  жандармерията успя да разпръсне основната група протестиращи. Остана една група от около 300-400 души, които призоваваха за мир.

Достъпът на журналисти до мястото е ограничен и може да се наблюдава само през заключения портал. Според местните медии причините за напрежението е пореден опит на мигранти да преминат граничния пункт със сълзотворен газ и камъни.

Остава засиленият граничен контрол

От граничния пункт Кастаниес натискът се засили по река Марица. Има струпване на мигранти на около час път от Одрин. Турската полиция ги насочва по течението на Марица, на юг от града.

Снимка: АР/БТА

На островите в Егейско море е засилена охраната на морската граница с участието и на европейски сили.

Бебе на мигранти плаче до река в Одрин, близо до турско-гръцката граница в сряда

Снимка: АР/БТА

По решение на правителството пристигналите чужденци на островите нямат право за искане на бежански статут и ще се репатрират. На Лесбос и Хиос пътищата остават блокирани от местни жители и мигрантите се настаняват на кораби до връщането им. Основните опозиционни партии подкрепиха премиера Кириакос Мицотакис в решението за затваряне на границите срещу нелегално преминаване.

Мигрантите седят около огън, докато се опитват да се стоплят в Одрин

Снимка: АР/БТА

Жителите на гръцките острови са блокирали пътищата. Властите настаняват майките с деца на кораби.

Местни рибари, които отлично познават възможните места за преминаване, доброволно дежурят с полицията и армията, предаде кореспондентът на БНР в Солун.

Снимка: АР/БТА

Днес в Кастаниес пристига архиепископът на Атина и цяла Гърция Йеронимос, за да овладее напрежението и да не се достигне до сблъсъци на религиозна основа между мигранти и гърци.

Много от мигрантите пък се прехвърлят от Еврос към турските острови в Егейско море, съобщават гръцките медии.

В охрана на морската граница са включени военни кораби, гранична полиция и частите на европейската агенция "Фронтекс".

26 500 нелегални опита за влизане на гръцка територия за три дни

Официалните данни до момента сочат, че 1 500 опити за нелегално преминаване на границата са били предотвратени от гръцките сили за вчерашния ден. 302 души са арестувани, повечето от тях са от Афганистан и Пакистан.

Общо от събота до днес има над 26 500 нелегални опита за влизане на гръцка територия и 218 арестувани.

Вчера председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен, обяви че ще бъдат отпуснати близо 700 млн. евро на Гърция с ескалиралата миграция и ситуацията по границата.

Ще бъдат изпратени допълнителни сили на "Фронтекс" и оборудване.

Мигрантският натиск в гръцкият печат

Гърция обяви, че създава нов център за мигранти от затворен тип в северната част на страната, в който ще бъдат задържани новопристигналите мигранти през последните дни както през сухопътната, така и през морската граница. Центърът ще заработи веднага и ще служи за временно настаняване на мигрантите, които няма да бъдат регистрирани, а незабавно ще бъдат репатрирани в страните си на произход. Вчера беше обнародван и указът, с който за един месец се замразява подаването на нови молби за убежище в Гърция. С тези действия правителството се опитва от една страна да покаже решимостта си да се справи с новата ситуация на гръцко-турската граница, а от друга - да намали напрежението, което цари по островите в източната част на Егейско море,  съобщава ежедневникът "Катимерини".

Вестникът коментира и вчерашния телефонен разговор на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с германския канцлер Ангела Меркел. "Катимерини" коментира, че Ердоган се стреми към голям пазарлък с ЕС, за да бъде прието искането му за създаване на "зона за сигурност" в Северна Сирия. Изданието съобщава и за посещението на лидерите на ЕС вчера в граничната зона на Гърция с Турция и пише, че съюзът е подкрепил Атина и се е ангажирал да отпусне 700 милиона евро за справяне с проблема с новите миграционни потоци от изток.

"Евроармия на границата" е заглавието, под което "Та неа" съобщава за европейската подкрепа за страната. Идват патрулни кораби, хеликоптери, гранични служители и финансова помощ, пише вестникът. Той цитира и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е заявила: "Тези, които ни поставят на изпитание, ще бъдат разочаровани".

Изданието предава думите и на опозиционния лидер Алексис Ципрас, който в интервю за телевизия Мега е заявил, че ще "даде гръб" на правителството, ако има план, и че затварянето на границите е било правилно решение.

Солунското издание "Типос Тесалоникис" пише, че "Еврос събужда Европа", а "Елефтерос типос" коментира, че лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас е направил салто, като е одобрил затварянето на границите.

Свързаният със СИРИЗА вестник "Авги" също цитира Ципрас, който казва, че Гърция се нуждае от национална стратегия по проблема с миграцията, както и че страната трябва да настоява пред съюзниците си да поемат част от отговорността и да наложат санкции срещу Турция. Вестникът пише още, че правителството нарушава националното, европейското и международното право по отношение на убежището, като същевременно проявява търпимост към ескалацията на крайнодясното насилие по островите, където "групи крайни фашизоиди" взимат закона в свои ръце.

Лявото издание "Ефимерида тон синдактон" обвинява правителството, че с подкрепата на Брюксел се съгласява Гърция да се превърне в "склад за хора". Вестникът коментира и предстоящата среща на президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган за Сирия с популярната народна сентенция "Две магарета се скарали в чужд обор".