Министър-председателката на Естония Кая Калас заяви, че Европейският съюз ще намери решение за отпускането на финансова помощ за Украйна. Държавите членки на ЕС биха могли да предоставят помощ поотделно или да сключат споразумения помежду си, отбелязва Ройтерс.

Тя каза това днес - ден след като премиерът на Унгария Виктор Орбан наложи вето на пакета от помощи на стойност 50 милиарда евро в подкрепа на разкъсаната от война страна.

"Когато Украйна изпитва трудности във военната област, тогава трябва да ѝ предоставим и политическа подкрепа... Ще постигнем споразумение за финансовата помощ", заяви Калас пред журналисти при пристигането си за втория ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Днес държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз приключиха с преговорите за финансовия пакет с помощи за Украйна, за приемането на който е необходимо решение с единодушие. Те заявиха, че ще опитат отново следващия месец, изразявайки оптимизъм, че тогава ще може да се стигне до общо съгласие.

"Мога да ви уверя, че Украйна няма да бъде оставена без подкрепа, има различни начини да се направи това", заяви Калас. "Напълно убедена съм, че до януари ще имаме решение", допълни тя, цитирана от БТА.

"Посланието към Украйна е: ние ще бъдат там, за да ви подкрепим, просто трябва заедно да уточним някои от детайлите", заяви белгийският министър-председател Александер де Кро.

Макар че до присъединяването на Украйна към ЕС вероятно ще минат още много години, решението, постигнато на срещата на върха в Брюксел, приближи Киев с още една стъпка към дългосрочната му стратегическа цел се насочи към Запада и да излезе от орбитата на Русия, отбелязва Ройтерс.

Вчера лидерите от Европейския съюз заобиколиха опозицията на Орбан срещу началото на преговорите за присъединяване на Украйна, като уредиха той да напусне залата, докато те гласуваха историческата стъпка за започване на преговори за присъединяване на държава, която е във война. Германският канцлер Олаф Шолц е изиграл ключова роля, за да накара унгарския премиер да напусне залата и да разчисти пътя за вземане на решението, заявиха дипломати и служители.

Европейските лидери се събраха отново днес, за да обсъдят други теми, включително войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас".