Наблюдателната мисия на Европейския съюз в Грузия е забелязала по-малко руски войници в контролираните от Русия региони Южна Осетия и Абхазия, предаде днес ДПА.

"Те са преместили освен това и много техника", каза ръководителят на мисията, гръцкият дипломат Димитриос Карабалис.

Независимо от това, дори 15 години след кратката война между Грузия и Русия през август 2008 г., Карабалис не вижда придвижване към възможно разрешаване на конфликта около отцепническите региони.

Около 200 наблюдатели на ЕС в момента патрулират от грузинската страна на 390-километровата административна граница с Южна Осетия и 150-километровата линия с Абхазия.

Наблюдателите, включително 23 германски полицаи, се изправят директно срещу руските войски през разделителната линия.

Карабалис каза, че в момента не вижда голяма опасност от избухване на открит конфликт там.

"Те нямат нито персонал, нито технология, за да направят нещо", каза Карабалис.

Той добави, че същото важи и за грузинската страна на конфликта.

За разлика от Азербайджан, който е похарчил милиарди долари от петролни приходи, за да си върне спорния регион Нагорни Карабах във война срещу съседна Армения, на Грузия й липсват ресурси за натрупване на военни сили, каза Карабалис.

Въпреки това напрежението може да се превърне в насилие по всяко време, каза дипломатът: "Опитваме се да запазим ситуацията тук спокойна. Една малка искра може да предизвика голям пожар."

Русия замени опитните и обучени войски в отцепническите региони на Грузия с неопитни войници и граничари, които не са запознати със ситуацията. По-опитни войски са изпращани да се бият в Украйна.

"Те не знаят кои сме, не са подготвени. Това е риск за сигурността", каза Карабалис. "По тази причина ние разпространяваме листовки на руски, за да обясним какво правим", посочи още ръководителят на мисията на ЕС.