По въпроса с човешките права уроци не приемаме от никого. Това заяви говорител на Европейската служба за външно действие по повод днешната пресконференция на върховния представител на ЕС Жозеп Борел и руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

Говорителят добави, че с Москва е необходим разговор, прям и труден, защото Русия е съсед на ЕС.

"С руската страна сме в много сложни отношения", отбеляза той.

По неговите думи Борел е във връзка със сътрудниците на опозиционера Алексей Навални. Говорителят посочи, че посещение на Борел в затвора, където е задържан Навални, би дало лош знак, че ЕС приема основанията за лишаването на опозиционера от свобода, предава БТА.

"Навални не трябва да бъде затворен, ЕС продължава да настоява за незабавното и безусловното му освобождаване, както и за независимо разследване на опита за неговото убийство", посочи говорителят.

Той отбеляза, че въпросът за съдбата на Навални ще бъде в дневния ред на следващото заседание на Съвета на ЕС по външни работи. По неговите думи европейските външни министри ще преценят дали са необходими допълнителни действия, а през март се очаква стратегическо разискване в Европейския съвет за отношенията с Москва.