Скопие и Тирана започват днес преговорите за присъединяване към ЕС. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че комисията ще продължи подкрепата си и ще работи много бързо, за да запознае кандидатите за членство с бъдещите им задължения в ЕС и с европейските правила.

Това е исторически час, посочи Фон дер Лайен в съвместно изявление с премиерите на Чехия, Албания и Република Северна Македония. Албания и Северна Македония днес започват преговори за присъединяване към ЕС. Това е успех за вас и вашите граждани. Работихте много усилено, за да стигнете дотук, показахте устойчивост и запазихте вяра в процеса, укрепихте върховенството на закона, борите се с корупцията, имате свободни медии, жизнено гражданско общество, направихте безброй реформи и осъвременихте икономиките си. Предприехте всички тези промени, не само защото са важни по пътя ви към ЕС, а и защото са за доброто на вашите страни, добави тя, цитирана от БТА.

Вниманието бе насочено особено към Северна Македония, чиито спорове с България и ветото на София отлагаха дълго този ден. ЕС обяви днес началото на присъединителните преговори със Скопие. Това стана на първата междуправителствена конференция в Брюксел, ръководена от чешкото председателство на Съвета на ЕС, предаде БТА.

Готови сме бързо да свикаме втора конференция (заседание за продължаване на преговорите), след като Северна Македония изпълни поетото задължение за промяна на конституцията, посочи чешкият външен министър Ян Липавски от името на ЕС. Отбелязваме нуждата от добросъвестно прилагане на двустранните споразумения с Гърция и България, добави той. Липавски приветства подписания двустранен протокол в София по-рано този месец и го определи като важна стъпка и част от процеса на присъединяване.

По неговите думи Северна Македония е част от европейската история, наследство и култура, кандидат за присъединяване към ЕС от 2005 година. Страната трябва да продължи с конструктивното регионално сътрудничество и да укрепи връзките със съседните страни, призова той.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел определи днешния ден като голям пробив, важен за страната, за Западните Балкани и за ЕС. По неговите думи началото на преговорите е "дълго отлагано пътуване". Няма да загубите идентичността си с присъединяването си към ЕС, имаме нужда един от друг, заедно сме по-силни, обобщи Борел.

Еврокомисарят по съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей заяви, че промяна на конституцията на Северна Македония за допълнително укрепване на основните права автоматично ще доведе до пълно откриване на преговорите с нова конференция. Разчитам на Северна Македония да ускори усилията, за да отговори изцяло на изискванията за присъединяване, добави той. Вархей съобщи, че още днес започва оценката на Европейската комисия за готовността на страната от законодателна гледна точка.

Македонският премиер Димитър Ковачевски определи днешния ден като "дългоочакван и заслужен". Сбъдва се мечтата на поколения, допълни той. Взехме държавнически решения за бъдещето на нашите деца. Пътят до Брюксел беше дълъг. Уважаваме съседите си и нямаме открити въпроси с тях, готови сме да подобрим добросъседството с добросъвестно прилагане на споразуменията с Гърция и България. Очакваме същото от нашите съседи, заяви Ковачевски. Той изрази очакване неговата страна да бъде готова за присъединяване към ЕС до края на това десетилетие. Полека, но сигурно се сближаваме с европейското семейство. За нас е важно, че "македонският език" ще бъде ползван без допълнителни условия и ще стане официален в ЕС. Това е най-голямото достижение и най-големият успех, обобщи той. Мястото ни е в ЕС. Очаквам да дадем пример за най-бързо присъединяване към ЕС, както се присъединихме към НАТО, добави той.

ЕК ще продължи да ви подкрепя, проявихте стратегическо търпение. След междуправителствените конференции днес, започва работата на преговорните екипи. Започва проверката по общностното законодателство, което ще позволи двете страни да се запознаят с правата и задълженията в ЕС. Ще работим много бързо в тази насока, заяви Фон дер Лайен. Тя обеща на премиера Ковачевски бъдещото споразумение на неговата страна с граничната служба Фронтекс да бъде преведено на "македонски език".

Чешкият премиер Петър Фиала, чиято страна е преходен председател на Съвета на ЕС до края на годината, оцени високо това, че двете страни се съобразяват изцяло с европейската политика във външните работи и сигурността пред лицето на руската агресия в Украйна. В днешна Европа трябва да бъдем по-единни от всякога. Трябва да благодарим на френското председателство на Съвета на ЕС, което доведе до днешния ден, допълни той.

Албанският премиер Еди Рама изрази най-голяма благодарност към председателя на ЕК. Нямаше да бъдем тук без изключителните усилия на френския президент Еманюел Макрон и неговия екип, отбеляза Рама, цитиран от БТА.