Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди днес напредъка по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген. Това съобщи кореспондентът на БТА, като се позова на предварителния дневен ред за заседанието, който по-рано предвиждаше възможност и за гласуване. Такова гласуване миналия декември допусна в Шенген само Хърватия. Очакванията за днес са да не се стигне до гласуване.

Очаква се днес Европейската комисия да представи данни от последната проверка, организирана в нашата страна и свързана с отчитане на изпълнението на задълженията по шенгенското законодателство за охрана на външните граници.

През октомври премиерът на Нидерландия заяви следното: "Трябва да видим каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември. Трябва да бъде точна и честна оценка, без захаросване, без премълчаване".

Австрия все още е против разширяването на Шенген - не специално заради България или Румъния, а заради кризата в зоната.

Според съобщение на МВР заключението от поредната проверка, извършена главно след настояване на Нидерландия, е, че България продължава да отговаря на условията за пълноправно членство в пространството на свободно движение. 

МВР съобщи, че третата мисия по Шенген e приключила успешно. Заключението е, че България продължава да отговаря на условията за пълноправно членство в пространството на свободно движение. В допълнителната, доброволна мисия, провела се между 22-и и 24 ноември, участваха 13 експерти от държави членки на Европейския съюз (ЕС), сред тях Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и др., четирима експерти от Европейската комисия (ЕК), както и наблюдатели от Фронтекс, Европол и ФРА - Агенцията на ЕС за основните права. Целта на мисията е да бъде предоставена допълнителна, актуална информация относно прилагането на шенгенското законодателство от България. Областите, обхванати от мисията, са управление на външните граници, полицейско сътрудничество и връщане, спазване на основните права и информационни системи, подпомагащи прилагането на шенгенското законодателство, информираха от МВР.

Заключението на третата международна мисия, проверила страната ни е това, че България продължава да отговаря на условията да бъде пълноправен член на Шенген, каза на 1 декември вътрешният министър Калин Стоянов. Той изтъкна, че в предните две посещения, въпреки поканата към Нидерландия, те отказаха да дойдат, което беше индикация, че няма да допуснат България в Шенген. Но този път те имаха експерт - представител, който беше част от екипа проверяващи, каза Калин Стоянов. Експертите от Нидерландия и Австрия са подкрепили изводите от доклада - "поредната положителна индикация, че ние сме на правилната посока", по думите на министъра.

Опитваме се да направим всичко по силите си за приемането на България и Румъния в Шенген до края на Испанското председателство на Съвета на ЕС (до края на годината), заяви през октомври испанският вътрешен министър Фернандо Марласка.