Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди днес за опасността от превръщане на Беларус във "втора Украйна", изтъквайки необходимостта да се преговаря с президента Александър Лукашенко. Борел заявява това в интервю за испанския в. "Паис", цитирано от Франс прес и БТА.

ЕС не признава резултатите от президентските избори на 9 август в Беларус. Страната е обзета от протести след спорното преизбиране на Лукашенко, който е на власт от 26 години и се гордее с подкрепата на Москва.

"Европейският съюз няма намерение да превръща Беларус във втора Украйна", изтъква Борел, имайки предвид разногласията с Русия след анексирането на Крим през 2014 година.

"Напрежението между Европа и Русия се уреди със стрелба, насилие и разпад на украинската територия, който продължава още. Проблемът на беларусите днес не е да избират между Русия и Европа, а да се сдобият със свобода и демокрация", допълва той.

Борел подчертава, че трябва да продължи диалогът с президента Лукашенко. Той сравнява ситуацията с тази при венецуелския му колега Николас Мадуро, който също е изправен пред протести, репресирани от властите.

"Мадуро и Лукашенко са точно в едно и също положение. Ние не ги признаваме за законно избрани. При все това, независимо дали ни се нрави или не, те контролират управлението и ние трябва да продължим да преговаряме с тях, въпреки че не признаваме демократичната им легитимност", обясни ръководителят на европейската дипломация.

Беларуската опозиция призова за нов голям протест днес, за да се поддържа натиска над държавния глава, който постави армията в бойна готовност.

След президентските избори много демонстрации бяха потушени със сила от полицията, при което бяха убити трима души, десетки бяха ранени, а над 6700 са арестувани. Много от задържаните съобщиха за побоища и изтезания в ареста.

Тихановская: Икономическите връзки с Русия ще се запазят, дори на власт да дойде опозицията

Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановска смята, че страната ще продължи да поддържа тесни икономически връзки с Русия дори ако на власт дойде опозицията. Това мнение тя споделя в интервю с френския публицист и философ Бернар-Анри Леви, публикувано днес в седмичника "Журнал дю диманш".

Русия е наш съсед и Беларус поддържа търговски връзки с нея, дори в по-голям обем, отколкото с ЕС, казва Светлана Тихановска. Съдейки по всичко, за това има причини, които не познавам, тъй като не съм икономист, нито политик. Мога обаче да уверя, че никой няма да бъде против такава ситуация, включително и аз, казва тя в интервюто, цитирано от ТАСС.

Запитана какво очаква от Запада, Тихановска отговаря, че очаква подкрепа. "А също да ни помогнете да убедим Лукашенко, че неговото време е изтекло и е време да си върви", допълва тя.

Франция бе първата страна, която ме подкрепи, отбелязва Тихановска и разказва как в разгара на предизборната кампания през юли е била поканена във френското посолството.

Това беше важно за мен, тъй като в този момент бяхме много сами, каза бившата кандидатка за президент.

На 9 август в Беларус се състояха президентски избори. По данни на централната избирателна комисия те са спечелени от беларуския лидер Александър Лукашенко с 80,1 процента от гласовете. На второ място е Тихановска - с 10,12 на сто. Тя не призна резултатите и на 11 август напусна Беларус и сега се намира в Литва. На 14 август опозиционната лидерка поде инициатива за създаване на Координационен съвет, чиято задача е да се осигури предаването на властта. 

48 000 души са се записали за жива верига от Вилнюс до границата с Беларус

Общо 48 000 души са се записали за планирана днес в Литва масова акция в знак на солидарност с протестиращите в Беларус след президентските избори, съобщиха пред литовското национално радио ЛРТ организаторите, цитирани от ТАСС.

Участниците ще направят жива верига от литовската столица Вилнюс до границата с Беларус. Желаещите вероятно биха били още повече, но решихме да спрем регистрацията, за да избегнем задръствания и хаотично струпване на хора, каза представителка на организаторите.

Веригата ще започва от Катедралния площад в центъра на Вилнюс, ще минава покрай беларуското посолство, а после по автомагистралата Вилнюс-Минск ще стига до граничния контролно-пропускателен пункт Медининкай. Тя ще е с дължина около 35 км.

В проявата ще се включи и литовският президент Гитанас Науседа, съобщи неговата пресслужба.