Европейският съюз поиска днес Русия да осигури "подходящи медицински грижи" на Олег Сенцов - украински режисьор, държан в руски затвор, в гладна стачка от 14 май.

Здравословното състояние на Сенцов бързо се влошава. Очакваме от Русия да му предостави подходящи грижи в медицинско заведение, както предполага осигурителната мярка, постановена на 25 юли т. г. от Европейския съд по правата на човека, заяви в комюнике говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика и политиката по сигурността Федерика Могерини, цитирана от АФП и БТА.

42-годишният Сенцов бе арестуван след незаконната анексия на полуостров Крим от Руската федерация през 2014 г., напомни Мая Кочиянчич. Той е в "катастрофално" състояние и се страхува, че краят му "наближава", съобщи в сряда братовчедка му.

Днес се очаква френският президент Еманюел Макрон да разговаря за съдбата на кинотвореца с руския си колега Владимир Путин, отбелязва АФП.

"ЕС се надява международните норми за човешките права на полуострова да бъдат спазвани и всички украински граждани, държани незаконно в Русия и Крим, да бъдат незабавно освободени", настоя говорителката на Могерини.

През 2015 г. 42-годишният Олег Сенцов бе осъден на 20 години трудово-изправителен лагер по обвинение в извършване на терористични атентати в Крим. Съдебният процес бе окачествен като нарушение на международното право от ЕС и САЩ.

Сенцов започна гладна стачка на 14 май с искане да бъдат освободени всички държани в Русия украински политически затворници.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че е получено писмо от майката на Олег Сенцов с молба да бъде помилван синът ѝ, но за момента няма официална реакция.