Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за налагане на санкции на Александър Лукашенко и още 14 представители на властите в Беларус.

"С оглед на сериозността на ситуацията в Беларус, като се вземат предвид продължаващите репресии срещу представители на гражданското общество и активисти на опозицията, Александър Лукашенко и още 14 лица са включени в санкционния списък на ЕС", се казва в документа публикуван в петък.

В списъка попада също синът му Виктор Лукашенко като негов съветник по сигурността, президентският прессекретар Наталия Монт, ръководителят на кабинета на президентската администрация Игор Сергеенко, председателят на КГБ Иван Тертел, шефът на Следствения комитет Иван Носкевич, председателят на Конституционния съд Петър Миклашевич, както и някои високопоставени служители Министерство на вътрешните работи и правоприлагащи органи.

Така общо 59 души вече са включени в черния списък за Беларус заради насилието над протестиращите срещу оспорваното преизбиране на Александър Лукашенко за президент на страната. Ограниченията предвиждат забрана за влизане в ЕС, а активите им в общността, ако има такива, са замразени. Освен това на физически и юридически лица от ЕС е забранено да предоставят средства на тези, които са в черния списък.

През октомври министрите на външните работи на ЕС на среща в Люксембург се съгласиха да наложат санкции срещу Лукашенко, при условие че ситуацията в страната не се подобри. Тогава в изявлението на министрите се подчерта, че ЕС изисква от Минск да спре полицейското противопоставяне на протестите, да освободи всички задържани и да започне диалог с ръководството на протестното движение.

Преди това Европейският съюз наложи санкции на около 40 белоруски чиновници, които според ЕС са отговорни за "фалшифициране на избори и нарушаване на човешките права". Тогава ЕС не наложи санкции на Лукашенко, тъй като личните санкции срещу него ще подкопаят искането той да започне диалог с опозицията.