Европейският съюз заяви, че Китай застрашава мира в Южнокитайско море и призова всички страни да спазват решението на арбитражна инстанция от 2016 г., с което бяха отхвърлени повечето китайски претенции за суверенитет върху морето, предаде Ройтерс.

Европейският съюз заяви миналата седмица, че ще води нова политика на засилване в Индийско-тихоокеанския регион с цел противопоставяне на нарастващата мощ на Китай.

Филипините изразиха в петък недоволството си от факта, че Китай не изтегли военните си плавателни съдове от района на рифа Уитсън.

ЕС за пореден път изрази сериозното си противопоставяне срещу "едностранните действия, които могат да поставят под въпрос регионалната стабилност и реда, базиран на международното право".

ЕС призова всички замесени в спора за Южнокитайско море страни да решат разногласията по мирен начин и в съответствие с международното право.

Китай изрази несъгласието си с твърденията на ЕС, че корабите му в района на рифа Уитсън застрашават мира и сигурността, отбелязва Ройтерс.