Страните от ЕС днес включиха военните крила на "Хамас" и палестинския "Ислямски джихад" в списъка със санкции за нарушения на човешките права заради масовите случаи на сексуално насилие и насилие, основано на пола, при атаките срещу Израел от 7 октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Същевременно САЩ наложиха санкции срещу говорител на "Хамас" и ръководителите на звеното за дронове в палестинската групировка.

Санкциите на Брюксел включват замразяване на активите на Бригадите "Изедин Ал Касам" - военното крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас", елитните ѝ сили "Нухба", както и на въоръжено крило на "Ислямски джихад" - Бригадите "Ал Кудс". Налага се и забрана за пряко и непряко финансиране на радикалните групировки, както забрана за влизането им в ЕС.

ЕС вече е признал "Хамас" и "Ислямски джихад" за терористични организации, припомня Ройтерс.

Американското министерство на финансите днес заяви, че налага санкции на говорителя на бригадите "Изедин Ал Касам" и на ръководителите на звеното за дронове в групировката.

Санкциите на САЩ са насочени срещу Худайфа Самир Абдала ал Кахлут, известен още като Абу Убайда, който е говорител военното крило на "Хамас" в Газа поне от 2007 г. насам.

В черния списък са добавени и Уилям Абу Шанаб, командир на базираното в Ливан подразделение "Ал Шимали", Бараа Хасан Фархат, помощник на Абу Шанаб, командир на подразделението "Ал Шимали", и Халил Мохамед Азам - служител на разузнаването.

Санкциите включват замразяване на активи на територията на САЩ.

"Министерството на финансите, в координация с нашите съюзници и партньори, ще продължи да преследва мрежите за подпомагане на "Хамас", където и да действат те, включително в киберпространството", заяви Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване.

Иранските заплахи срещу Израел са реални

Заплахите за иранска атака срещу Израел са достоверни и реални, заяви днес говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, но отказа да даде повече подробности за евентуалното време и целите ѝ, предаде Франс прес.

Президентът Джо Байдън "е бил информиран многократно от екипа си по национална сигурност" и САЩ възнамеряват "да направят всичко възможно, за да гарантират, че Израел може да се защити", допълни Кърби.

"Би било глупаво да не оценим собствените си позиции в региона, за да се уверим, че сме подходящо подготвени", посочи говорителят.

Кърби отново не даде подробности за евентуални придвижвания на американски сили в региона.

Рискът от разрастване на продължаващия конфликт в Газа се увеличи след заплахите на Иран срещу Израел, който беше обвинен за удара, унищожил иранското консулство в Дамаск на 1 април. Тогава загинаха 16 души, включително двама генерали от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - идеологическата армия на Иран.

Заклет враг на Израел и съюзник на "Хамас", Иран заплаши "да накаже" еврейската държава след унищожаването на консулството му.

Израел и САЩ са "рамо до рамо", за да се противопоставят на Иран, който заплаши да отвърне на неотдавнашния удар срещу консулството си в Дамаск, заяви днес израелският министър на отбраната Йоав Галант.

"Нашите врагове смятат, че могат да разделят Израел и САЩ, но става тъкмо обратното: те ни сближават и укрепват връзките ни", каза министърът в изявление след среща с американския генерал Майкъл Ерик Курила, който е на посещение в Израел.

"Готови сме да се защитаваме на земята и във въздуха, в тясно сътрудничество с нашите партньори, и знаем как да реагираме", добави Галант.

При посещението си в Израел американският генерал ще обсъди "заплахите за сигурността в региона", съобщи министерството на отбраната на САЩ. Американският президент Байдън обеща на Израел "непоколебима" подкрепа срещу Иран, посочва АП.