Турският парламент прие в ранните часове днес спорен проектозакон, засилващ значително правомощията на кварталните пазачи, съобщава АФП. Агенцията отбелязва, че противниците на президента Реджеп Тайип Ердоган го обвиняват във връзка с този закон, че иска да създаде "милиция".

Проектозаконът за кварталните пазачи бе приет, съобщи парламентът на страницата си в Туитър.

Съгласно приетия текст кварталните пазачи (на турски: бекчи), които извършват обиколки през нощта, за да сигнализират за обири и нарушаване на обществения ред, ще разполагат с почти същите права като полицаите, допълва БТА.

От сега нататък те ще могат да носят и използват огнестрелно оръжие при нужда и да спират лица за проверка на самоличността или обиск.

Тази институция към министерството на вътрешните работи, съществуваща от повече от сто години, значително се разви след опита за преврат през юли 2016 г., отбелязва АФП.

В Турция сега има над 28 000 квартални пазачи.

Обсъждането на проектозакона в пленарната зала стана повод за бурни дебати, като на заседание във вторник се стигна дори до бой между депутати.

Ислямоконсервативната Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган, която внесе проектозакона в парламента, твърди, че новите правила ще позволят на пазачите по-ефикасно да помагат на силите на реда, като осуетяват обири и се противопоставят на прояви на агресия на улицата.

В старите турски филми тези пазачи са представени като добродушни чичковци, патрулиращи по улиците със свирка в уста, дебнейки за смутители на реда, отбелязва АФП.

Но опозицията подозира сега Ердоган, обвиняван в авторитарен уклон, че се стреми да създаде лоялна на властта въоръжена сила.

Те използват институцията на кварталните пазачи, за да създадат милиция, заяви във вторник Махир Полат, депутат от основната опозиционна Народнорепубликанска партия.

Ако има проблем, свързан със сигурността в страната, тогава трябва да се подсили полицията или жандармерията, добави той.

Подсилвайки пазачите, те създават условия за засилване на натиска върху обществото, осигуряване на запазване на властта и допълнително отслабване на на правовата държава, изтъкна във вторник депутатът Хаккъ Сарухан Олуч от прокюрдската Демократична партия на народите.