Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция и Сирия могат да започнат процес на помирение по модела, следван в отношенията с Египет, предаде турската частна телевизия НТВ, предава БТА.

"Отношенията между Турция и Египет се оформят, а връзките със Сирия могат да следват същия път в бъдеще, в политиката няма място за обиди", цитира думите на Ердоган и Анадолската агенция.

Ердоган отбеляза, че турско-египетският процес е започнал след срещата му с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси покрай Световното първенство по футбол в Катар и изрази желание той да бъде продължен на министерско равнище.

В по-нататъшния процес, така, както нещата се наместиха с Египет, по същия начин въпросът може да бъде уреден и със Сирия. В политиката няма (място за) сърдене, каза Ердоган на среща с младежи по време на партийно събитие в град Кония.

Турският лидер посочи, че срещата му с Ас Сиси в Катар е продължила между половин час и 45 минути и двамата са обсъдили двустранните отношения.

"Сега нашите министри на по-ниско ниво трябва да започнат посещения, а след това да разширим и да развием своите срещи, като се съсредоточим върху това да премахнем тази неприязън и обида между вас (Египет) и Турция", е казал по собствените му думи Ердоган на Ас Сиси. "Казахме, че не бива да има такъв проблем между Турция и Египет в Средиземно море", посочи още той.

"Сега процесът (с Кайро) е започнал, процес, който ще продължи с нашите министри. Тогава ще се обединим в Средиземноморието, защото връзките между народите на Египет и Турция са много различни, не бива да губим тази сила в полза на други. Гърция не може да достигне това положение. Затова вярвам, че ще има добро развитие", подчерта президентът на Турция.