Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе продължила два часа и половина работна закуска с германския канцлер Ангела Меркел днес в рамките на посещението си в Берлин, предаде частната турска телевизия НТВ.

На работната закуска, която се състоя при закрити врата, от турска страна присъстваха също министърът на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк.

Днес е третият ден от държавната визита на Ердоган в Германия, целяща подобряване на политическите и икономически отношения между двете страни.

По-късно през деня се очаква Ердоган да замине за Кьолн, където официално ще открие джамия. Заради посещението полицията в града е засилила мерките за сигурност.

Стотици хора вече са се събрали в Кьолн, за да протестират срещу визитата на Ердоган, посочва Асошиейтед прес. Няколко хиляди демонстрираха срещу турския президент в Берлин снощи, напомня агенцията.

В същото време съображения за сигурност и политически разногласия наложиха в последния момент някои промени в програмата на турския президент, предаде ДПА.

Той планира да произнесе 15-20-минутна реч, в която да се съсредоточи върху германско-турското приятелство, но също така да обърне внимание на растящата заплаха от десния радикализъм, заяви турският депутат Мустафа Йенероглу.

Снощи властите в Кьолн отмениха планираната голяма проява на открито при джамията, като изтъкнаха съображения за сигурност. Те казаха, че церемонията по откриването може да се състои, но на нея ще присъстват само поканени гости.

Променен беше и планът за среща с премиера на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Решено беше срещата да се състои на летище Кьолн-Бон, а не, както се предвиждаше, в замъка "Ван". Собственикът на замъка каза, че Ердоган не е добре дошъл по политически причини.