Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди "всички, които не надигат глас срещу кръвта, пролята от терористичната държава" Израел, че ще дойде ден и сами ще пострадат, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Това Ердоган заяви в изказване пред в. "Сабах", в което засегна темите за палестинската кауза и кипърския въпрос.

Ердоган подчерта, че Ерусалим е "съвместно наследство на цялото човечество", а "всички мюсюлмани са адресат на незачитането на правото от страна на Израел по отношение на Ерусалим и невинния палестински народ".

"Нека онези, които не надигат глас срещу кръвта, която терористичната държава, наречена Израел, пролива, да знаят, че ще дойде ден и този процес ще удари и тях", заяви Ердоган.

Президентът възрази същевременно срещу идеята за по-голяма роля на ЕС в разрешаването на кипърския проблем. Той подчерта, че Турция "докрай ще отстоява правата на кипърския турски народ". "Нямаме доверие на никого освен на себе си", добави Ердоган.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова стълкновенията в Близкия изток "незабавно да спрат", защото може "да отключат неконтролируема криза в сигурността и хуманитарна криза" в региона.

А 16 май беше определен като най-смъртоносния ден от началото на "изблика на насилие". Най-малко 42 души, сред които осем деца, са били убити при израелските удари в ивицата Газа. Общият брой на палестинските жертви за седем дни достигна 192, сред които 58 деца. Над 1200 души са били ранени в анклава.