Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща днес да се противопостави на опонентите в собствената си партия седмици след като претърпя шокираща изборна загуба в столицата Анкара и в търговския център Истанбул, предаде агенция Ройтерс.

Ердоган и привържениците му обвиняват за изборната загуба неназовани групи и предприеха редица опити да оспорят резултата.

"Докато се борим навън, трябва да кажа, че има и хора, които работят в наша вреда отвътре", каза Ердоган пред членове на своята Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, без да спомене имена.

"Какво се случва, в кой окръг, в кой район, ние получаваме цялата тази информация. Знаем всичко. Ще им поискаме сметка. Няма да ги носим на гърба си."

Президентът не каза какви действия ще предприеме.

Управляващите уволниха или временно отстраниха от работа 150 000 служители и военни през последните години, обвинявайки много от тях, че са замесени в провалилия се опит за преврат през 2016 г.

Първоначалните резултати от местните избори на 31 март показаха, че основната опозиционна Народнорепубликанска партия печели кметските места в Анкара и Истанбул, където ПСР и ислямистките й предшественици доминираха през последните 25 години.

Ердоган заяви, че партията ще продължи юридическата си битка за оспорване на резултатите.

"До последния момент ще продължим законната си борба", каза той и изрази увереност, че резултатите са нагласени. "Трябва да решим този случай, за да намерим спокойствие", добави Ердоган.

"Въпреки че спечелихме райони, ние се питаме защо загубихме големите градове. Трябва да се фокусираме върху това какво да правим и да оценим този процес, осолбено в големите градове."