Милион и 700 хиляди души са присъствали на големия предизборен митинг на Републиканския алианс, който се състоя днес в най-големия парк в европейската част на Истанбул - Националната градина в района на старото международно летище "Ататюрк". Цифрата съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в речта си на митинга, предава кореспондентът на БТА Нахиде Дениз.

Това е официалната цифра, която ми съобщиха преди малко, заяви той.

Митингът се проведе под надслов "Турция се поверява на теб".

Паркът бе "почернял" от хора от различни възрасти, развяващи национални знамена. Мнозина носеха в ръце постери на Ердоган и скандираха призиви, като "Хайде Турция", "С теб сме сега и завинаги", "Правилно време, правилен човек" (по адрес на Ердоган). Музика и песни огласиха парка, а в небето кръжаха хилекоптери.

Пътищата към парка се задръстиха от коли и хора.

Медии съобщиха, че на митинга присъстват рекорден брой участници и че паркът не е успял да побере всички желаещи да присъстват.

Огромната сцена бе украсена с големи постери на Ердоган и с предизборните лозунги на Републиканския алианс - "Векът на Турция" и "Поверяваме ти Турция". Около сцената бяха разположени големи тв екрани.

В митинга участваха лидерите на партии от Републиканския алианс: на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, на Партията на Великото единство Мустафа Дестиджи, на Партията на новото благоденствие Фатих Ербакан и на консервативно религиозната прокюрдска Хюда-пар Зекерия Япъджъоглу.

Парламентарните и президентските избори в Турция ще се състоят точно след една седмица.

Когато Ердоган излезе на сцената, придружен от съпругата си Емине Ердоган, бе посрещнат с бурни възгласи: "Ти си наш", "Поверяваме ти бъдещето на Турция" запяха мнозина предизборната песен на Републиканския алианс.

Скрийншот: YouTube/Haber Lütfen/RTEUrdu

В речта си на митинга Ердоган акцентира на значението на гласовете на жителите на Истанбул за изхода от изборите на 14 май.

"Ако Истанбул каже "да", значи сме спечелили; народът на Истанбул е този, който ще каже кого да пенсионира и да заличи името му от политическата сцена", заяви Ердоган и призова присъстващите да дадат този отговор на опозицията.

Основен акцент той постави върху борбата срещу тероризма, в която по думите му са постигнати значителни успехи, след като в Турция бе въведена президентската система.

"Ние няма да позволим на Кълъчдароглу (кандидатът за президент на опозиционния Национален алианс) и на неговите хора, които вървят ръка за ръка с терористичните организации (има се предвид подкрепата на прокюрдската Демократична партия на народите за опозиционния алианс) да разцепят Турция", каза Ердоган. Той обвини опозицията, че "изпълнява плановете на терористичната организация ФЕТО" (Фетхуллахистка терористична организация, която според властите в Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. - бел. ред.).

Ердоган се обърна и към европейските и западните медии, които по думите му се опитват непрекъснато да принизяват успехите и да очернят Турция на всички нива.

"Вие, от европейските вестници и от западните медии, ако искате да научите истината за това, което става в Турция, за това, което ще стане след една седмица на 14 май, проследете този митинг, вижте въодушевлението и ентусиазма по лицата на всички тези хора. Ние до ден днешен вървяхме заедно с тези хора, така ще продължим и в бъдеще. Ние отново идваме с мощни стъпки. Затова 14 май е много важен за нас", каза държавният глава.

Скрийншот: YouTube/Haber Lütfen/RTEUrdu

Той отправи остри критики към опозиционния алианс и кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, критикува общинските ръководства на НРП в Истанбул, Анкара и Измир.

Ердоган призова присъстващите да агитират семействата си, близките си, за да дадат гласа си за Републиканския алианс и за неговия кандидат за президент на 14 май.

В речта си Ердоган припомни и за разрушенията при катастрофалните земетресения на 6 февруари.

"319 хиляди нови жилища ще предадем на собствениците още през тази година. Други 650 хиляди нови жилища са в етап на строителство. Докато другите страни вдигат лихвените проценти, ние ще намалим лихвите, за да привлечем чуждестранните инвеститори", каза той.

Eрдоган говори повече от един час. В речта си той акцентира на много проекти, реализирани през 20-годишното управление на Партията на справедливостта и развитието.

По думите му 100 млрд. долара приходи се очакват от реализацията на енергийни и военно-отбранителни проекти, които ще доведат до подобряване на икономическото положение на хората, ново индексиране на заплатите през месец юли, повишаване на пенсиите, разкриване на нови работни места за младите. Ердоган обеща и укрепване срещу земетресения на 1,5 млн. сгради в риск.

Настоящият държавен глава обяви, че ще бъде построен нов канал под Босфора.

"Дайте своя мощен глас на 14 май, така че всички, които си правят сметки върху нашата страна, да се засрамят и ще заличите опозицията и бай Кемал (Кемал Кълъчдароглу - бел. ред.). Вие сте тези, които ще дадете най-точния отговор на света за новия век на Турция. Обещайте ми, че на 14 май ще превземете урните и ще обявите на света новия век на Турция", завърши речта си Ердоган.

Скрийншот: YouTube/Haber Lütfen/RTEUrdu

В края на митинга всички лидери в Републиканския алианс поздравиха участниците и ги призоваха да дадат своя глас на изборите на14 май.

За анализаторите и журналистите участието в истанбулските митинги се счита за показател за нагласата на електората.

На предишни избори, спечелени от ПСР на Ердоган, в митинг в Истанбул бяха участвали около 1 млн. души.