Реджеп Тайип Ердоган разговаря в петък вечер с президента на Русия Владимир Путин, предаде Анадолската агенция. Часове преди това президентът на Турция се чу и с украинскишя лидер Володимир Зеленски.

От пресслужбата на турското президентство беше съобщено, че Ердоган и Путин са разговаряли за ситуацията със земетресенията в Турция и за войната в Украйна, която започна точно преди една година.

Ердоган е благодарил на Путин за солидарността, която е изразил по повод разрушителните земетресения в Южна Турция.

Подчертавайки, че трябва да се постигне праведен мир без загуба на повече животи и без повече разрушения в руско-украинската война, Ердоган е казал, че Анкара подкрепя възстановяването на Истанбулската инициатива за сътрудничество.

Истанбулската инициатива за сътрудничество е издигната на Срещата на НАТО в Истанбул през юни 2004 г., припомня БТА. Целта ѝ е засилване на сигурността и стабилността в региона на широкия Близък Изток посредством изграждането на взаимно изгодни двустранни партньорства между НАТО и отделни страни от този регион.

По-рано днес Ердоган проведе телефонен разговор и с украинския президент Володимир Зеленски.

Двамата обсъдиха неотдавнашните силни земетресения в Турция и продължаващата руско-украинска война, която отбелязва първата си годишнина, съобщи Анадолската агенция.

Според турското президентство Ердоган е благодарил на Зеленски за "проявата на солидарност с Турция" след трусовете с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер, които удариха Южна Турция на 6 февруари.

Ердоган също изрази готовността си да допринесе "по всякакъв начин, по който може, за постигането на прекратяване на огъня и базирано на преговори решение, и постигането на мир в едногодишната руско-украинска война".

На 24 февруари 2022 г., при нападение, за което украинските власти по-късно казаха, че вече са знаели, че е неизбежно поне няколко дни предварително, руските сили нахлуха в Украйна от север, юг и изток.

Над 8000 цивилни са били убити и близо 13 300 други са ранени, откакто Русия започна това, което нарече "специална военна операция" в Украйна, според последните данни на ООН, отбелязва Анадолската агенция.