"Никой не може да направи крачка, действайки въпреки нас", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като даде да се разбере, че Турция няма да позволи "присвояване" на природните ресурси в Източното Средиземноморие. Изказването му е сред водещите теми в турския печат днес.

Според Ердоган има стремежи за присвояване на газовите и петролните ресурси в региона, пише в. "Гюнеш", цитиран от БТА.

"Онези, които смятат, че могат да действат независимо от Турция, започнаха да осъзнават грешката си. Както показахме на терористите в Сирия какво ги чака, така няма да оставим на бандити да си разиграват коня в моретата", подчерта Ердоган.

В. "Харби" уточнява, че това изказване Ердоган е направил на церемония по повод доставката на корвета и подводница за турските военноморски сили. Предаването на новите плавателни съдове е част от процес на въоръжаване на флота с бойни кораби, произведени в Турция, посочва изданието.

Турският президент обърна внимание, че страната му вече е намалила с 50 на сто външната си зависимост в отбранителната промишленост. "С четири компании в отбранителната промишленост нашата страна се нарежда на шеста позиция сред най-добрите в света в този сектор", похвали се Ердоган.

"Моретата не са пусти", пише в заглавие днес в. "Миллиет", който също извежда на челно място днес думите на президента по повод обстановката в Егейско и Средиземно море.

"Случващото се в последно време в Егейско и Средиземно море напомни, че нашата страна трябва да бъде силна също и в морето. Всеки нов кораб, добавен към флота ни, повишава нашата сила, нашата решимост да браним националните интереси", заяви Ердоган. "Никога няма да позволим усилия, целящи да направят така, че Турция фактически да не може да пристъпи в морето", добави президентът.

"Последна дума за Средиземно море", гласи заглавието на в. "Ортадогу". Според вестника Ердоган е дал на "гръцки Кипър" и на Гърция примера със Сирия: "Така, както показахме на терористите как стоят нещата, така няма да допуснем бандити да си развяват байрака в моретата", предупреди той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че няма да позволи присвояване на природните ресурси в източното Средиземноморие, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Турция никога няма да приеме подобни опити, които "изключват нашата страна и Севернокипърската турска република", заяви Ердоган на церемония по повод доставката на корвета и подводница за турските военноморски сили. По думите на Ердоган страните, които смятат, че могат да правят сондажи в източното Средиземноморие или в Егейско море без съгласието на Турция, грешат.

Кои са "бандитите"?

Турция и кипърското гръцко правителство, които не поддържат дипломатически отношения помежду си, планират сондажи в Средиземно море за откриване на залежи от природен газ. Тази седмица турски кораб започна проучвания за петрол и природен газ край бреговете на южния окръг Анталия. Първата зона на проучвания е извън оспорваните територии край остров Кипър.

На разделения остров кипърските турци, които са подкрепяни от Турция, смятат, че всички природни ресурси, които кипърските гърци открият в морето, трябва да бъдат споделени.

Президентът на Кипър призова преди няколко дни Турция да сътрудничи в експлоатирането на потенциалните петролни и газови находища в Източното Средиземноморие, стига преди това да бъде постигнато споразумение за обединението на етнически разделения остров. Никос Анастасиадис обяви, че Кипър е готов да работи с Турция в рамките на партньорство в енергетиката, каквото страната му установила и с други съседни държави. По думите му обаче преди това трябва да бъде постигнато споразумение за уреждането на проблема с разделението на Кипър.