Турският президент Реджеп Тайип Ердоган положи клетва в парламента в 16.43 часа, с което Турция официално премина от парламентарна към президентска система на управление, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

След полагането на клетва Ердоган посети мавзолея на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

 Ердоган нарече избора си за пръв президент по новата система "важен крайъгълен камък за нашата република и демокрация".

"Ние сме решени да изпълним целите на републиката, които ти и твоите приятели основахте, на стогодишнината от основаването й", каза Ердоган при посещение на мавзолея. Той обеща да "заздрави единството и братството на нацията".

Ердоган каза, че Турция е направила два "успешни избора" на 24 юни и че неговото правителство ще продължи да "развива страната и да прославя държавата".

"Нека Аллах ни помага и благослови душата ти", написа Ердоган в паметната книга в мавзолея на Ататюрк.

По време на официалната церемония за встъпване в длъжност на площада пред президентския дворец в Анкара, Ердоган обеща днес да бъде достоен лидер за всички граждани на Турция.

"Ще се старая да бъда достоен за доверието на 81-милионната нация, включително и тези турци, които не са гласували за мен. Днес ние поставяме начало на нова Турция. Аз се надявам, че президентската форма на управление ще допринесе за бъдещото развитие на страната", посочи президентът.

По думите на Ердоган "за първи път след разпадането на Османската империя Турция е направила исторически избор не чрез натиск или военен преврат, а чрез свободното волеизявление на турския народ".

"В новия период на своето развитие страната ще разчита на пробив във всички направления, от демокрацията и съблюдаването на човешките права, до икономиката и крупните инвестиции. Турция ще укрепи своята мощ, ще продължи да развива отбранителната промишленост и ще охранява границите си", добави държавният глава.

На церемонията присъстват лидери и представители от 50 държави, както и над три хиляди представители на политическите, деловите, спортните и артистичните среди, посочва в."Сабах".