Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал от властите на Босна и Херцеговина да предадат всички турски граждани, които Анкара издирва заради обвинения, че са свързани с групировката ФЕТО на мюсюлманския религиозен водач Фетхуллах Гюлен. Това се случи по време по време на срещата с членовете на председателството на Босна и Херцеговина. Гюлен живее в изгнание в САЩ, съобщава сараевският портал Журнал.

Лично ще се постарая да решим този проблем, обеща председателстващият босненското председателство Милорад Доди, цитира БТА. От своя страна бошнячкият член на председателството Шефик Джаферович заяви, че Босна и Херцеговина няма да допусне отношенията с Турция да бъдат застрашени и всичко ще се реши в съответствие с турските и босненските закони. Местните медии твърдят, че въпреки ангажираността на председателството,  Ердоган не бил доволен, тъй като подобни обещания е получил и по време на срещата си неотдавна с Джаферович и Додик. Тогава той отново поискал от тях Босна да предаде на Турция лицата, които турските власти свързват с движението ФЕТО на Гюлен, когото Анкара обвинява, че е организатор на неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 година.

Журнал посочва, че турските власти миналия месец са представили на властите в Босна списък с турски граждани, които живеят в Босна, на които са анулирани паспортите. В списъка има предимно бизнесмени, които работят в Босна, сред които и такива, които са били ангажирани в университета Бурч в Сараево, смятан от властите на Ердоган за част от организацията ФЕТО.

От министерството на сигурността на Босна и Херцеговина потвърдиха за Журнал, че им е представен списък, в който се намират осем така наречени "гюленисти", но подчертаха, че решение за тяхното евентуално депортиране не е взето. Порталът добавя, че междувременно Ердоган е увеличил натиска върху председателя на Партията на демократичното действие Бакир Изетбегович, от когото, както се твърди, на всяка среща иска затваряне на институциите в Босна, за които смята, че са близки на движението на Фетхуллах Гюлен.