Сред основните причини за финансовото сътресение е дипломатическата криза между САЩ и Турция заради задържания от Анкара американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен в тероризъм. Ердоган отговори с упрек на искането на американския президент Доналд Тръмп Брънсън да бъде освободен.

Вчера Ердоган заяви, че Турция ще се бори със задълбочаващата се финансова и икономическа криза с патриотизъм. Това декларира турският президент Реджеп Ердоган, след като вчера националната валута продължи да се обезценява главоломно и обменният курс остана трайно над 6 турски лири за щатски долар. Загубата на стойност достигна 19 процента спрямо курса от предишния ден

"Ако някой има долари, евро или злато под възглавницата, нека да отиде до банката и да ги смени за турски лири. Това е национална борба. Това ще е отговорът на моя народ срещу онези, които водят икономическа война срещу нас", каза Ердоган.

Той декларира, че Турция няма проблеми с макроикономическите данни, заетостта, банковата система. И че "изкуствената", както той каза, икономическа буря е предизвикана от чужбина - заради прости различия в мненията. Но Турция има алтернативни варианти за търговия - с Иран, Русия и някои европейски държави.

След това изказване лирата се срина до 6,05 за долар. А по-късно достигна и 6,20 за долар - 12 процента по-ниско от вчерашното ниво, след като финансовият министър Берат Албайрак не успя да убеди финансовите пазари, че новата икономическа политика на Турция не предполага политически контрол върху централната банка и определянето на основните лихвени проценти.

Още по-дълбок срив - до 6 лири и 61 куруша за долар, последва изявление на американския президент Доналд Тръмп в "Туитър" - че се удвояват митата за внос в Съединените щати на турска стомана и алуминий. Те стават съответно 50 и 20 на сто.