Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри днес най-голямата джамия в Турция - джамията Чамлъджа, намираща се на хълма Чамлъджа в азиатската част на Истанбул, съобщи Анадолската агенция.

Ердоган откри новата джамия в Истанбул

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Джамията, чийто строеж продължи шест години, бе открита с петъчната молитва.

Вижте снимки >>

Джамията Чамлъджа, която е построена в османско-селджушки стил, има капацитет да побере 63 000 души. Джамията е с шест минарета и може да се види от всяко място в Истанбул.

Снимка: АР/БТА

Четири от минаретата са с височина 107,1 метра, а другите две са с височина 90 метра. Височината на четирите минарета напомня за битката при Манцикерт през 1071 г., която бележи влизането на турците в Анадола след победата на селджушкия султан Алп Арслан над византийските войски. Основният купол на джамията е с височина 72 метра.

Подът на джамията е покрит ръчно тъкан килим.

Снимка: АР/БТА

Комплексът на джамията включва също музей на турско ислямско изкуство, художествена галерия, библиотека, конферентна зала за 1000 души, осем творчески ателиета и покрит паркинг с капацитет да поеме 3 500 коли.

Всички тези обекти са разположени на площ от 125 хиляди квадратни метра, а площта на самата джамия е 15 000 квадратни метра, посочва ТАСС.

Джамията Чамлъджа е гордост за цялата ни страна и за целия ислямски свят, написа в Туитър ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун.

Снимка: АР/БТА