Като "кабинет на новото столетие" представи правителството си турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който вчера официално встъпи в длъжност за трети мандат и обяви имената на министрите.

Новият кабинет прави впечатление с почти изцяло променен състав и с по-млади министри. Изключение са двама министри - министърът на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой и министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, които запазиха постовете си, информира БТА.

Кой кой е от новите министри

Съставът на новия кабинет изненада анализаторите и политиците. Твърди се, че Ердоган е поверил силовите министерства на най-доверените си хора. Коментира се, че новият кабинет е с най-големите промени досега.

Най-голямата изненада е назначаването на шефа на Националната разузнавателна служба на Турция МИТ Хакан Фидан за министър на външните работи на мястото на дългогодишния дипломат номер едно Мевлют Чавушоглу.

Според анализаторите Хакан Фидан е първият шеф на турското разузнаване в историята на страната, който ще ръководи турската дипломация. Преди това шефове на турското разузнаване бяха назначавани само за посланици.

Фидан е смятан за най-доверената личност на Ердоган.

Той е роден през 1968 г. в Анкара. Баща е на три дъщери. Завършил е военното училище на сухопътните войски с чин подофицер и Езиковата академия на сухопътните войски. Получава бакалавърска степен по мениджмънт и политически науки в Университета Мериленд, САЩ, и магистърска и докторска степен от Университета Билкент в Анкара.

Снимка: БТА

Известен е с академични изследвания в Международната агенция за атомна енергия във Виена, Института на ООН за разоръжаване в Женева и в Лондон. Доказан е като специалист в борбата срещу терористичните организации, за каквито в Турция са обявени ПКК и ФЕТО.

Прави впечатление тезата на Фидан, че Турция трябва да засили своето разузнаване за по-силна външна политика и че зависимостта от разузнаването на САЩ и други страни от НАТО създава проблем.

Фидан присъства днес на срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, която се състоя в двореца Бештепе в Анкара. След нея Столтенберг заяви, че Швеция е изпълнила турските изисквания, за да се присъедини към НАТО и е допълнила законодателството си, за да отговори на безпокойствата на Анкара в областта на сигурността, съобщи ДПА. Предстои представители на Турция и Швеция да се срещнат в седмицата след 12 юни за нови разговори.

Според анализаторите назначаването на Хакан Фидан за външен министър е сигнал за активизиране на ролята на турската дипломация по редица критични проблеми.

Снимка: БТА

Засега е загадка кой ще бъде назначен на овакантения пост шеф на турското разузнаване, което беше водено от Фидан в продължение на 13 години. Твърди се, че има вероятност това да бъде Ибрахим Калън, говорителят на турския президент. Засега Ердоган не е посочил конкретно име.

Нов министър, Мехмед Шимшек, поема и финансите, най-критичният сектор на турската държава, който създава главоболия на президента. Той ще бъде министър на финансите и на хазната.56-годишният Шимшек е известно име сред финансовите среди не само в Турция, но и в чужбина, главно във Великобритания. Твърди се дори, че е британски гражданин.

Години наред той беше финансов министър в предишни правителства на Ердоган, но влезе в конфликт с президента. След продължителни преговори Ердоган успя да убеди Мехмет Шимшек да поеме министерския пост. Според анализаторите Ердоган възлага големи надежди на Шимшек за възстановяване на финансовата система, която е в колапс поради срива на турската лира, високата инфлация и не на последно място - заради действията на Централната банка.

Край на ерата на Сюлейман Сойлу

Така анализаторите коментират смяната на вътрешния министър Сойлу. Новият министър на вътрешните работи ще бъде 55-годишният Али Йерликая, който е окръжен управител на Истанбул от 2018 година насам.

Сойлу беше критикуван по въпросите на мигрантската политика, която, особено в Истанбул, достигна размери, които силно безпокоят обществото.

Ердоган се отказа и от предишния си вицепрезидент Фуат Октай и на негово място назначи Джевдет Йълмаз, бивш вицепремиер и държавен министър, който също е от най-доверените хора на президента.

Снимка: БТА

В новия кабинет Ердоган назначи за министър на отбраната началника на турския генерален щаб генерал Гюлер Яшар. С това той продължи традицията вместо политик да назначава действащ висш военен за министър на отбраната. Традиция, чието начало сложи с назначаването на Хулуси Акар, който бе военен министър от 2018 г. досега.

Нов министър на правосъдието, Йълмаз Тунч, назначи Ердоган на мястото на ветерана в политиката Бекир Боздаг. 52-годишният Тунч е от ядрото на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), бивш говорител на парламентарната комисия по правосъдие.

Както и досега, в състава на кабинета ще има само една жена. Това е Махинур Йоздемир Гьокташ, министър по въпросите на семейството и социалните дейности. 41-годишната министърка има богата политическа биография. Тя е трето поколение европейски гражданин от турски произход. Родена е в Белгия и два мандата (2009-2019) е депутат в регионалния парламент на Брюксел. От 1 януари 2020 г. е посланик на Турция в Алжир. Има бакалавърска степен по инженерство и по човешки ресурси от Брюкселския университет ULB и магистърска степен по публична администрация.

Снимка: БТА

Единственият по-възрастен министър е Мехмет Йозхасеки (66 г.), министър на околната среда, градоустройството и климатичните промени. Бивш окръжен управител, Йозхасеки бе кандидатът на Ердоган за кмет на Анкара на изборите през 2018 г., но загуби на вота.

Личности между 50-55 г., голяма част от които са се доказали в частния сектор, но известни и в средите на ПСР, стават министри - Алпарслан Байрактар, министър на енергетиката и природните ресурси, Ведат Ъшъкман - министър на труда и социалната сигурност, Осман Ашкън Бак - министър на младежта и спорта, Юсуф Текин-министър на образованието, Фатих Каджър - министър на промишлеността и технологиите, Ибрахим Юмаклъ - министър на земеделието и горите и Йомер Болат - министър на търговията.

Днес се състоя церемонията по предаването на поста от старите на новите министри. Първото заседание на новия кабинет се предвижда да се проведе във вторник, 6 юни.

Според действащата президентска система в Турция, президентът ръководи дейността на кабинета и на министрите. В същото време Ердоган има правомощията да издава укази, имащи силата на закон, с които да сменя и назначава нови министри.