Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща днес да си извади поуки от "посланията, изпратени от народа", във връзка с избирането за кмет на Истанбул на Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), предаде Асошиейтед прес.


Това бе първата публична поява на президента Ердоган след съкрушителната загуба на кандидата на управляващата партия за кмет на Истанбул на повторението на изборите на 23 юни, отбелязва агенцията.

Ердоган, който се обърна днес пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отново поздрави Имамоглу, който спечели кметските избори в неделя с подкрепата на 54,21 на сто от избирателите.

Ердоган поздрави за първи път Имамоглу за победата на изборите в Туитър.

В съответствие с разбиранията ни за политика не можем да се сърдим или да недоволстваме, или да обвиняваме хората. Нямаме лукса да пропуснем покрай ушите си и да игнорираме посланията на хората, посочи днес турският държавен глава.

Той посочи, че неговата управляваща партия, която ще има заседание по-късно днес, ще установи какви са били "пропуските, разногласията и грешките" й и ще търси начини, за да поправи всичко това.

По време на речта си Ердоган отбеляза годишнината от миналогодишната победа на президентските и парламентарни избори, след които бе въведена президентската система на управление в страната.

По-рано днес държавният глава заяви пред журналисти, че не изключва промени в кабинета след поражението в неделя, информира АП.

Ако е необходимо, ще го направим, посочи Ердоган.

Екрем Имамоглу спечели изборите в мегаполиса Истанбул в неделя с подкрепата на 54,21 на сто от избирателите, а за съперника му от управляващата партия Бинали Йълдъръм гласуваха 44,99 на сто от избирателите.