Турският президент Тайип Ердоган обяви, че президентските и парламентарните избори в републиката ще се проведат на 14 май.

Указът на държавния глава за вота ще бъде подписан на 10 март, 60 дни преди гласуването, за да бъде спазено местното законодателство. 

"Призовавам представителите на нашите млади хора, които за първи път ще участват в изборите, да направят правилния избор по време на гласуването на 14 май", каза Ердоган на среща с младежи от провинция Бурса в северозападната част на страната. Речта беше излъчена вчера по телевизия TРT, предаде БТА.

Анализатори отбелязват, че посочената дата е с повече от месец по-рано от планираното. Първоначално турците трябваше да гласуват на 18 юни.

Социологическите данни показват, че и двата вота ще бъдат оспорвани и ще се превърнат в най-голямото изпитание за Ердоган в 20-годишното му управление. Вече е известно, че самият той ще се кандидатира за държавен глава.

От опозицията оспорват правото на турския държавен глава отново да бъде кандидат за президентски пост, позовавайки се на членове от турската конституция, които ограничават до два мандатите на държавния глава. Партията на Ердоган обаче неведнъж е обявявала, че няма никакви юридически пречки за кандидатирането му, тъй като след внасянето на поправки в конституцията за въвеждане на президентска форма на управление в страната Реджеп Ердоган се е кандидатирал на изборите само веднъж, поради което може отново да се кандидатира за изборите през 2023 г.