Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви въвеждане на пълен локдаун от 19.00 часа на 29 април до 05.00 часа на 17 май в рамките на нови мерки в борбата с коронавируса, предаде Анадолската агенция.

След заседание на правителството Ердоган изтъкна, че Турция трябва бързо да намали дневните случаи на коронавируса под 5000 на ден, защото в противен случай неизбежно ще бъде изправена пред тежки последици от туризма до търговията и образованието.

В рамките на новите мерки се ограничават междуградските пътувания, които ще са възможни само с разрешение от властите, и се прекратява присъственото обучение в училищата и детските градини, отлагат се изпитите.

Ердоган посочи, че производственият сектор и секторът на хранително-вкусовата промишленост ще бъдат изключени от новите ограничителни мерки, съобщава Ройтерс.

Броят на дневните случаи на коронавируса в Турция надхвърли 63 000 на 16 април, след което рязко спадна до 39 000 в неделя, докато броят на смъртните случаи в резултат на вируса остана над 300 през изминалата седмица, отбелязва Ройтерс.

Ердоган каза, че броят на дневните случаи на коронавируса трябва да падне под 5000 до края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.