Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е напуснал залата, в която се провежда сесията на Общото събрание на ООН, когато американският президент Доналд Тръмп е започнал изказването си, съобщи в."Стар", цитиран от ТАСС и БТА.

В съответствие с графика на изказванията на сесията на Общото събрание на ООН Ердоган трябваше да направи изказване след президента на САЩ.

Все пак по-късно Ердоган произнесе речта си. Той призова за реформа в структурата на Съвета за сигурност на ООН, предаде в."Хюриет дейли нюз".

ООН е постигнала неоспорими успехи за 73 години, но тя се отдалечава от изпълнение на очакванията на човечеството за мир и благоденствие, каза Ердоган. Турция се превръща в глас на света, като заявява, че светът е по-голям от пет, посочи Ердоган, визирайки петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, които имат право на вето. Турският президент призова за разширяване на състава на Съвета за сигурност.

Ердоган заяви, че "масовите зверства" в последно време в различни части на света, включително в Палестина, "са се извършвали пред очите на ООН", съобщава ТАСС. Тази ситуация, когато угнетените страни на могат да възразят, само придава смелост на угнетителите, подчерта Ердоган.

Той заяви, че Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ на проповедника Фетхуллах Гюлен получава 763 млн. долара годишно от бюджета на САЩ. ФЕТО за своите училища в 27 щата на САЩ получава 763 млн. долара бюджетни средства годишно, посочи турският президент.

Той отбеляза също, че "някои страни досега се съпротивляват по въпроса за предаване на Турция на членове на ФЕТО".

Турските власти обвиняват ФЕТО за организирането на опита за преврат от юли 2016 г.

Никой от нас не може да остане безмълвен пред произволното анулиране на търговски споразумения и използването на икономически санкции като оръжие, каза още Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Той посочи това в момент, когато Турция е в остър спор със САЩ във връзка със съдбата на американски пастор, задържан от Анкара.

Ние сме за решаване на нашите проблеми чрез водене на конструктивен диалог на равни начала, каза турският президент.

В същото време Комисията по бюджет на Европейския парламент одобри днес предложението помощта за Турция да бъде намалена със 70 милиона евро, съобщиха от институцията.

За да бъде прието, това решение трябва да бъде подкрепено на заседанието на ЕП на 3 октомври в Страсбург. Отбелязва се, че предложението на Европейската комисия е средствата да бъдат насочени към разходите по миграцията.

Парламентарната комисия взима предвид оценката на ЕК от последния годишен доклад за Турция от тази пролет, в който се отчита, че страната се отдалечава от ЕС, особено в областите на върховенството на закона и на основните права. Преди година ЕП заяви, че посочената сума ще бъде предоставена на Анкара, ако докладът очертава напредък по въпросите за върховенството на правото, човешките права и свободата на медиите.

Ако ЕП подкрепи решението, сумата ще бъде насочена към усилията на ЕС да ограничи миграцията през Средиземно море и за хуманитарна помощ за Сирия. Решението засяга бюджета по предприсъединителните фондове за Турция.