Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува целия свят за това, че не е успял да се противопостави на израелското насилие срещу невъоръжени палестинци в ивицата Газа, предаде Анадолската агенция.

Ислямският свят се провали на изпита за Ерусалим. Не само ислямският свят, но и целият свят се провали на изпита за Ерусалим, каза Ердоган в реч на масова демонстрация на площад Йеникапъ в Истанбул, организирана в знак на подкрепа за палестинците.

Ердоган призова мюсюлманския свят да подкрепи палестинците срещу това, което той определи като жестокост на Израел в Газа, и осъди САЩ и ООН във връзка със смъртта на десетки палестински протестиращи в Газа, съобщава Ройтерс.

Ако мюсюлманският свят застане заедно срещу жестокостта в Газа, безразсъдството на Израел няма да продължава, заяви Ердоган пред хиляди привърженици на площад Йеникапъ, развяващи турски и палестински знамена.

ООН, която не успя да предприеме ефективни стъпки срещу САЩ, понесе още един удар по своята изхабена вече легитимност, посочи Ердоган.

Демонстрацията бе организирана по призива на Ердоган, който отправи изключително яростни критики срещу Израел след смъртта в понеделник на 60 палестинци, участващи в протести срещу преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, които бяха убити от израелски войници в Газа.

Демонстрацията бе свикана преди откриването тази вечер в Истанбул на среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/.

Ердоган определи тази седмица действията на израелските сили като "геноцид" и нарече Израел "терористична държава", припомня Ройтерс.

Палестинският премиер Рами Хамдала заяви в реч на демонстрацията, че светът трябва да действа. Ние призоваваме международната общност да се намеси незабавно, за да защити нашия народ и да накара Израел да отговаря за действието си, каза Хамдала.

На демонстрацията на площад Йеникапъ, освен Ердоган, присъстваха председателят на турския парламент Исмаил Кахраман, премиерът Бинали Йълдъръм, лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, лидерът на Партия Велик съюз Мустафа Дестиджи, палестинският премиер Рами Хамдала, емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, иранският президент Хасан Рохани, азербайджанският президент Илхам Алиев и кралят на Йордания Абдула Втори, отбелязва Анадолската агенция.

Близо 20 100 полицаи бяха мобилизирани за охрана на демонстрацията, като 5 200 от тях бяха разположени на пътища и в хотели, а 14 900 - в района на площад Йеникапъ. В охраната бяха включени също четири полицейски хеликоптера, четири катера и 160 бронирани коли.