Турският президент Реджеп Ердоган бе подложен на критики заради използването на кадри, заснети по време на касапницата в джамии в новозеландския град Крайстчърч от предполагаемия стрелец. Това е станало на поне три митинга през уикенда, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.

Новозеландският външен министър Уинстън Питърс заяви, че показването на видеоклипа е несправедливо и застрашава сигурността на съгражданите му в чужбина.

Ердоган обаче настоя, че част от манифеста на заподозрения за терорист Брентър Тарант, е турците да бъдат държани извън Европа.

Митингите в Турция имаха за цел да засилят подкрепата за консервативната Партия на справедливостта и развитието преди местните избори в края на март. Мотивът бе да се осъди ислямофобията в глобален мащаб, както и да се разкритикуват политическите опоненти в самата Турция.

Ердоган заяви, че предполагаемият стрелец Брентън Тарант е посетил на два пъти Турция и е искал турските мюсюлмани да бъдат изгонени от европейската част в западната част на Босфора.

Освен това турският президент сравни изявления на сина на израелския премиер с тези на нападателя от Нова Зеландия, предаде ДПА.

Синът на Бенямин Нетаняху - Яир Нетаняху, написа в Туитър миналата седмица, че Истанбул "е всъщност град, който се нарича Константинопол! Столица на Византийската империя и център на православното християнство над хиляда години преди турската окупация!".

Забележката му провокира реакцията на турския лидер, който нарече сина на израелския премиер "неморален".

"Вие окупирахте цяла Палестина! Ако светът търси страна, която гнети, това е Израел. Ако търсят терористична държава, това също е Израел", каза Ердоган.

И добави лаконично:

"Забележете, изказванията на сина на този, който е лидер на Израел, и тези на терориста в Нова Зеландия са еднакви. Те са захранени от същия източник".

В манифеста на Брентън Тарант се говори за Константинопол и унищожаването на всяка джамия в сегашния Истанбул.

Ердоган заяви още днес, че Турция е била подложена на изпитание с нападение на разстояние 16 хиляди километра, в Нова Зеландия.

"Това не е отделен случай. Организирано е", каза президентът.