18-годишен новозеландски младеж е бил обвинен заради споделяне на запис от стрелбата в две джамии в град Крайстчърч миналата седмица, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

Младежът, чието име не се съобщава, беше доведен в окръжния съд в Крайстчърч. Повдигнати са му обвинения, че е споделил предаваните на живо от стрелеца нападения и че е публикувал снимка на една от джамиите с текст "улучена цел", съобщи в. "Нюзилънд хералд", предаде БТА.

Младежът публикувал и други съобщения, "подбуждащи към крайно насилие", информира вестникът. Той е бил арестуван в петък. Полицията уточни, че не е бил замесен в нападенията.

Задържаният не е бил пуснат под гаранция и на 8 април отново ще се изправи пред съда.

След ужасните събития в новозеландския град Крайстчърч, в цялата страна хората изразяват солидарността си към мюсюлманската общност и почитат паметта на жертвите на атентата, пише френският в. "Паризиен".

Междувременно, реагирайки на ужаса, Нова Зеландия се мобилизира, за да окаже подкрепа на близките на жертвите и вече бяха събрани над 5 милиона новозеландски долара (3,5 милиона евро). Дарители предоставиха и такова количество халални храни, че складовете бяха принудени да ги призоват да не носят нищо повече, за да избегнат развалянето й. В социалните мрежи изобилстват предложения към мюсюлмани, които се плашат да излизат сами, да ги придружават при ежедневните им маршрути. Други предлагат просто емоционална утеха. Тези жестове не изненадват много от мюсюлманите, които казват, че се опитват да запазят оптимизма си въпреки случилото се, подчертава в. "Паризиен".

След Крайстчърч не смятам, че има смисъл от дебати с ислямофобите. Политиците и медиите знаят много добре какво правят, когато позволяват дехуманизиращи мюсюлманите послания да се появяват в общественото пространство, пише Несрин Малик, журналистка от в. "Гардиън", която се фокусира върху обществените реакции.

Според статията вече има създаден модел за реакция след нападения срещу мюсюлмани. Послания на омраза се изпращат дори по време на клането. Обикновено се случва следното: атаката се осъжда най-категорично, след това порицанието се разводнява. Нали разбирате, не трябва да се увличаме и да забравяме контекста. Нападенията срещу мюсюлмани не трябва да ни пречат да критикуваме исляма и мюсюлманите, когато това има смисъл. Неизказаният подтекст е, че може би тези конкретни мюсюлмани не са го заслужавали, но подобни жестокости не се извършват просто така. Но нали знаете, мислите и молитвите ни са с вас.