Турция поддържа "специални" и все по-задълбочени отношения с руския президент Владимир Путин въпреки нарастващия натиск върху Анкара да помогне за засилване на западните санкции срещу Москва, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за Си Ен Ен преди втория тур на президентските избори следващата седмица.

"Не сме в момент, в който ще наложим санкции на Русия, както направи Западът. Ние не сме обвързани със санкциите на Запада", каза Ердоган. "Ние сме силна държава и имаме положителни отношения с Русия".

"Русия и Турция се нуждаят една от друга във всяка възможна област", добави той.

Ердоган е очевидният фаворит в турската президентска надпревара, която се насочва към втори тур на 28 май. Той и основният му съперник Кемал Кълъчдароглу се разминават по редица външнополитически въпроси, включително дипломацията със Запада и Русия.

Кълъчдароглу обеща да поправи дългогодишната напрегната дипломация със Запада.

Той също така заяви, че няма да се стреми да подражава на личностно обусловените отношения на Ердоган с Путин, а вместо това ще пренастрои отношенията на Анкара с Москва, за да бъдат "държавно обусловени".

Но в дните преди първия тур на президентската надпревара на 14 май Кълъчдароглу изостри тона си спрямо Кремъл, обвинявайки го в намеса в изборите в Турция и заплашвайки да развали отношенията между двете страни.

"Скъпи руски приятели, вие стоите зад монтажите, конспирациите, дълбоко фалшивото съдържание и записите, които бяха разкрити в тази страна вчера", заяви той в Twitter. "Ако искате продължаване на нашето приятелство след 15 май, махнете ръцете си от турската държава", написа Кълъчдароглу.

За разлика от него Ердоган задълбочава отношенията си с Путин - и смята, че Западът трябва да последва примера му. "Западът не води много балансиран подход. Нужен е балансиран подход към страна като Русия, който би бил много по-удачен"", каза той пред Си Ен Ен.

Той обвини съперника си, че се опитва да "откъсне" Турция от Русия.

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., турският президент се превърна в ключов фактор, заемащ ключова роля в балансирането между двете страни, широко известно като "проукраински неутралитет".

Той помогна за сключването на ключово споразумение, известно като инициативата "Черноморски зърнен коридор", което отключи милиони тонове пшеница, попаднали в плен на руската инвазия в Украйна, предотвратявайки световна продоволствена криза. В сряда споразумението беше удължено с още два месеца, един ден преди да изтече срокът му на действие, припомня Си Ен Ен.

"Това стана възможно благодарение на специалните ни отношения с президента Путин", каза Ердоган, визирайки сделката за зърното.

Руско-турската търговия възлиза на 62 млрд. долара годишно. По-рано тази година Путин отмени плащанията на Турция за газ към Русия в ход, за който се смяташе, че помага за засилване на шансовете на Ердоган на изборите.

Ердоган също така помогна да се осигури размяна на военнопленници между Украйна и Русия, като освен това прие някои освободени украински военнопленници в Турция и предостави на Киев оръжия. Въпреки това близките му връзки с Путин изнервят западните му съюзници.

В интервюто Ердоган се спря на друга ключова точка в напрежението между Турция и Запада - присъединяването на Швеция към НАТО. Турция - втората по големина армия в НАТО - блокира членството на Стокхолм в алианса, обвинявайки го, че укрива бойци от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Докато Швеция продължава да позволява на разклоненията на терористичните групировки в Турция да се разхождат свободно в Швеция, по улиците на Стокхолм, ние не можем да гледаме благосклонно на членството на Швеция в НАТО", заяви Ердоган.

"В момента не сме готови за Швеция", добави той. "Защото една страна от НАТО трябва да има твърда позиция, когато става въпрос за борба с тероризма".

Швеция отказва многократните искания на Турция да екстрадира лица, които Анкара определя като терористи, с аргумента, че въпросът може да бъде решен само от шведските съдилища.

Ердоган също така разкритикува президента на САЩ Джо Байдън за това, че в кампанията си за Белия дом през 2020 г. го е нарекъл "автократ". "Дали един диктатор някога би се включил във втори тур на изборите?", попита Ердоган.