Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европа да поеме отговорност и да окаже подкрепа на бежанците от Украйна.

"Ние добре знаем от опит, че международната общност не успява да защити бежанците. Европейските държави трябва да поемат отговорност и да подкрепят бежанците", заяви Ердоган пред журналисти в Брюксел, информира турското издание Хаберлер.

Ердоган участва в извънредната среща на върха на НАТО в Брюксел, посветена на руското нахлуване в Украйна. Турският лидер даде пресконференция пред журналисти, в която акцентира на проблема с бежанците.

"Турция е страната, която приютява най-много бежанци в света. Ние използвахме правомощията, които ни дава договорът Монтрьо, за да намалим напрежението в Черно море. Изпратихме 56 тира с хуманитарна помощ в района на военните действия. Броят на украинските граждани, пристигнали в Турция, е близо 60 хиляди души", каза той.

"Ние добре разбираме трудностите, пред които са изправени нашите приятели. Но европейските страни трябва да поемат отговорност и да не затварят вратите за бежанците, които идват на прага им", заяви Ердоган.

"Украйна и Русия са две наши съседни държави в региона на Черно море. Като страна, която понесе тежестта на войната в Сирия през последните 11 години, ние работим за гарантиране на мира в региона. Следим и подкрепяме преговорите между страните в конфликта. Предприехме много стъпки за улесняване на преговорния процес. Отнасяме се с предпазлив оптимизъм, че е постигнат напредък по някои точки в преговорите", изтъкна турският президент.