Турция придава голямо значение на развитието на връзките с тюркоезичните страни, в това число чрез Организацията на тюркските държави, заяви турският президент Реджеп Ердоган, обръщайки се към участниците на тристранната среща на високо равнище Турция - Туркменистан - Азербайджан в Авазе, съобщи Анадолската агенция.

Ердоган отбеляза, че скорошното и пълноценно членство на Туркменистан, който в момента има статут на наблюдател, в Организацията на тюркските държави ще се превърне в нов източник на сила за организацията, предава БТА.

Турският лидер засегна темата за сътрудничеството в енергийната сфера. Необходимо е още сега да започне работа за доставки на туркменски газ на западните пазари, каза Ердоган. Той отбеляза, че Турция е готова също на сътрудничество с Туркменистан и Азербайджан във връзка с разработването на нефтегазовото находище "Достлуг" в Каспийско море.

Освен това Анкара е готова да обсъди с Туркменистан и Азербайджан темата за внос на електроенергия в Турция. Ердоган подчерта също значението на развитието на транспортни коридори, в това число на "Лапис Лазули", като принос за регионалната сигурност.

Уверен съм, че братските връзки на Анкара, Баку и Ашхабад ще укрепват на основата на стратегическите възможности на нашите страни. Нашата цел е максимално пълно да използваме глобалните и регионалните процеси за доброто на населението с оглед на регионалната стабилност, отбеляза Ердоган, подчертавайки, че Анкара се гордее с постиженията на Азербайджан и Туркменистан.

По думите на турския лидер сътрудничеството между държавите е особено важно на фона на предизвикателствата и кризите на съвремието.

Ердоган отбеляза, че руско-украинската война е разклатила продоволствената и енергийната сигурност в света, а последствията на случващото се в Украйна в една или друга степен усещат върху себе си всички страни, в това число с ръст на инфлацията.

От самото начало на кризата в Украйна аз заявявах, че войната не може да има победител, а мирът да има губещи. Справедлив мир може да бъде постигнат единствено чрез диалог, заяви турският президент.

Ердоган обърна внимание на посредническите усилия на Анкара за Украйна, което позволи да има размяна на военнопленници и което откри път за "споразумението за зърното".

Моят диалог с президента Владимир Путин и Володимир Зеленски продължава в това направление. Надявам се, че ние ще можем да постигнем договореност за прекратяване на огъня, което ще отвори път за дълготраен мир, заяви турският президент.