Демокрацията не е възможна с медии, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, изтъквайки, че дори най-силните страни в днешния свят се управляват от медиите, както са показали последните му пътувания в САЩ и Германия, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

"Видях, че тези големи страни се управляват от медиите, а не от техните лидери. Защото, винаги когато говорех с тях, те казваха: "Нашите медии казват това, нашите медии пишат това". И аз им казах: "Просто забравете медиите, кажете ми какво казва вашият народ", каза Ердоган в реч в Анкара по повод началото на новата академична година, предаде БТА.

Международните медии, особено американски и европейски медии, отдавна критикуват турското правителство за натиска върху медии и журналисти в Турция, отбелязва вестникът.

"В миналото турските медии управляваха Турция, представяйки се като четвърта сила, но това, от което се вълнува правителството е самият народ. Това, което е важно за нас, е как нашият народ ни оценява. Демокрацията получава своята сила от народа. Има демокрация, ако има народ. Демокрацията не е възможна с медии", изтъкна обаче Ердоган.

Спирайки се на "растящата кампания за опетняване", водена от чужди медии и академични среди срещу Турция, на фона на усилията на Анкара за преодоляване на икономическите сътресения и за борба срещу терористични организации, президентът призова представителите на турските академични среди да окажат подкрепа на правителството за противодействие на тази кампания.

"Има толкова много погрешна информация срещу нас в западните медии. Ние трябва да работим, за да ги коригираме. Ние се нуждаем от подкрепа от нашите учени в това, което аз наричам национална кампания срещу всичко това. Те могат да подкрепят тази борба като обясняват истината за нашата страна", каза още Реджеп Ердоган.

Междувременно турският външен министър отрече да е сравнявал холандското правителство или народ с нацисти, съобщава ДПА. Той посочи това на съвместна пресконференция с холандския си колега Стеф Блок, който днес е на посещение в Анкара.

Посещението на Блок в Турция се осъществява, след като през юли двете страни се споразумяха да нормализират дипломатическите си отношения след криза през март 2017 г., когато холандското правителство забрани на турски политици да организират митинги пред турски избиратели, живеещи в страната, преди референдума в Турция за конституционни промени, разширяващи президентските пълномощия.

Германия също забрани подобни прояви тогава и това предизвика остра реакция от страна на турския президент, който обвини холандското и германското правителство в използване на "нацистки практики".

Но на пресконференцията сега Чавушоглу отрече той или Ердоган да са използвали термина "нацисти".

"За съжаление, медиите играят много негативна роля", каза Чавушоглу и добави, че холандският народ е много приятелски народ.

"Ние само казахме, че това, което стана там, ни напомни това, което се случваше по време на нацисткия период. Ние никога не сме обвинили холандския народ, че е нацистки, или холандското правителство, че е нацистко", изтъкна министърът.