Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще предприеме действия в отговор на решението на Виена да закрие седем джамии и да прогони турски мюсюлмански свещеници, които бяха обвинени, че са финансирани от чуждестранни държави, съобщи ДПА.

Страхувам се, че стъпките, предприети от австрийския премиер, водят света към война между кръста и полумесеца, заяви Ердоган в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

Вие правите това, а ние ще седим със скръстени ръце? Това означава, че ние ще предприемем също някои стъпки, заяви Ердоган.

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че ще предприеме твърди мерки срещу политическия ислям, което ще включи закриването на седем джамии по подозрения, че са свързани с турски националисти.

Планът на Курц включва също предупреждение, че почти една четвърт от 260 мюсюлмански духовници в Австрия могат да бъдат подложени на процедура за експулсиране, тъй като са под наблюдение за възможно нелегално финансиране от Турция.

Отношенията между Австрия и Турция се влошиха значително през последните месеци, тъй като Курц разгневи Анкара, изразявайки опасения във връзка с имиграцията и превръщайки в част от своята предизборна кампания прекратяването на преговорите на Турция за членство в ЕС.