Европейският парламент гласува да се свали имунитетът на обвинения за изнасилване евродепутат от Гърция Алексис Георгулис на пленарно заседание днес, предаде АНА-МПА.

Адвокатът на Георгулис Матина Мала заяви, че самият той е предложил на компетентните белгийски съдебни органи да се яви и да даде обяснения по случая. Предложението е отхвърлено, тъй като процедурата по снемане на имунитета не е приключила.

Малко след Великден белгийската прокуратура поиска имунитета на Алексис Георгулис, евродепутат от СИРИЗА и популярен гръцки актьор, по обвинения в изнасилване и нанасяне на телесна повреда на член на Политическия съвет на гръцкото социалистическо движение ПАСОК Елени Хронопулу, изпълняваща длъжността на юридически съветник на Европейската комисия в момента. Според твърденията на Хронопулу инцидентът е станал през 2020 г.

Скандалът разтърси политическия живот в Гърция около месец преди парламентарните избори на 21 май. Преди Великден Хронопулу написа във Фейсбук, че е подала жалбата си за изнасилване и нанасяне на телесна повреда в началото на 2020 г. - веднага след инцидента, като е приложила и медицински доказателства за твърденията си. Тя твърди, че четири месеца по-късно е събрала смелост да съобщи на властите и името на извършителя. По думите на Хронопулу тя съзнателно е избрала през тези три години да не обявява случая, дори на семейството си, а обвиненията ѝ стават публични сега, защото белгийските власти са извършили подробна проверка, която е довела до искането за вдигането на имунитета на Георгулис в този момент.

Георгулис категорично отхвърля твърденията на Хронопулу и ги определи като "лъжливо и клеветническо обвинение", което "вероятно неслучайно" е отправено към него само дни преди парламентарните избори на 21 май в Гърция.

Преди изборите Георгулис заяви в социалните мрежи, че подава оставка като член на партията и на групата ѝ в Европарламента, за да не навреди на дейността на СИРИЗА.

От своя страна СИРИЗА предприе стъпки да ограничи политическите последствия от скандала. "Подкрепяме вдигането на имунитета на Алексис Георгулис и очакваме решението на белгийските власти. Позицията ни е напълно ясна: нулева толерантност към сексуалния тормоз", заяви зам.-председателят на ЕП и лидер на групата на СИРИЗА Димитрис Пападимулис.

Георгулис е известен на международната публика главно с ролята си във филма "Моята голяма гръцка свалка" с Ния Вардалос и Ричард Драйфус от 2009 г.