Евродепутатите възразяват срещу планираните намаления на средствата за изследванията, младежта и по програмата "Еразъм", както и за миграция и убежище в проектобюджета на ЕС за следващите 7 години.

Това каза председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Утре ще се проведе извънредна сесия, на която те трябва да гласуват резолюция по договорените от европейските лидери многогодишна финансова рамка и план за възстановяване от пандемията с коронавируса.

Сасоли заяви, че евродепутатите са много доволни от плана за възстановяване, но добави, че има някои съкращения в бюджета, които определи като "неоправдани":

"Ако искаме да заложим на младите, не можем да орежем бюджетните ресурси за изследванията, младежта и програмата "Еразъм". Ако залагаме на миграцията и убежището, както прави германското председателство, не можем да режем из основи бюджета за тази цел. Трябва да започнем преговори, за да стигнем до такава многогодишна финансова рамка, която да е по-близка до страните-членки, но и до гражданите", каза той.

Според Сасоли са необходими незабавно нови източници на собствени ресурси, както и мерки, които да гарантират ефективната защита на върховенството на закона.

Председателят на Европарламента припомни, че депутатите многократно са призовавали за прекратяване на отстъпките за държавите-членки, което не бе направено в постигнатото споразумение.

"Ако тези условия не са изпълнени в достатъчна степен, Европейският парламент няма да даде съгласието си", подчерта Сасоли.