Евродепутатите призовават руските органи безусловно да освободят всички незаконно и произволно задържани украински граждани, както в Русия, така и във временно окупираните територии на Украйна, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент. Това включва и кримските татари, задържаните мирни демонстранти на Червения площад на 10 юли 2019 г., украинските граждани, задържани по политически мотивирани обвинения, както и 24-те членове на екипажа на украинските военни кораби, които бяха задържани край Керченския проток от руските военни сили на 25 ноември миналата година.

Призивът идва само ден, след като руски съд постанови арестуваните 24 украински моряци да бъдат задържани за още 3 месеца. По този начин едва ли ще може да се реализира идеята за "голяма размяна" на задържани украинци и руснаци.

Също вчера президентът на Русия Владимир Путин с указ увеличи броя на украинските граждани, които могат да получат руско гражданство с опростена процедура. От нея могат да се възползват всички жители на Донецка и Луганска области на Украйна, а не само онези, които живеят в районите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Европейският парламент също призовава руските власти незабавно да прекратят всякакви актове на тормоз над всички активисти в областта на околната среда, включително Александра Каролева и "Екозащита!", както и над защитници на правата на човека в страната и да им позволят да извършват своята законна работа без каквато и да е намеса.

Резолюцията също настоятелно призовава руските органи да оттеглят т.нар. закон за "чуждестранните агенти" и изцяло да изпълнят всички препоръки на Венецианската комисия към Съвета на Европа, в съответствие с международните си задължения в това отношение. Наскоро ПАСЕ възстанови правата на делегацията на Русия.

Резолюцията на ЕП беше приета с 458 гласа "за", 80 гласа "против" и 89 "въздържал се".