Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри днес употребата на ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" и при деца на възраст между 12 и 17 години. До сега ваксината се употребяваше само при хора над 18-годишна възраст.

Употребата на ваксината при деца на възраст от 12 до 17 години ще бъде същата като при възрастни. Прилага се в 2 дози с инжекции в мускулите в горната част на ръката, с интервал от четири седмици.

Ваксината е тествана сред 3 732 деца на възраст от 12 до 17 години. Изводите от проучването са, че при тях тя поражда съпоставим отговор с изграждане на антитела както при хората на възраст от 18 до 25 години.

Най-честите нежелани реакции при деца на възраст от 12 до 17 години са подобни на тези при хора на възраст 18 и повече години. Те включват болка и подуване на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болки в мускулите и ставите, увеличени лимфни възли, втрисане, гадене, повръщане и повишена температура. Тези ефекти обикновено са леки или умерени и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията.

ЕМА смята, че ползите от употребата на ваксината на "Модерна" при деца на възраст от 12 до 17 години надвишават рисковете от нея. Ваксината на "Модерна", също както и тази на "Пфайзер-Байонтек" е РНК ваксина.