"Елитно украинско подразделение", действащо в тила на руските войски, стои зад взривовете във военната база в Крим тази сутрин, пише в. "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на високопоставен украински служител, пожелал да остане анонимен.

Според публикацията подразделението е работило в тила на руските войски и е извършило саботаж, като е задействало взрив в склада, което е довело до масивна детонация на боеприпаси.

Очевидните атаки с използване на тайни сили в тила на противника подчертават изобретателността на украинските сили. От началото на войната те възприемат неконвенционални тактики с надеждата да изравнят силите, като се опитат да отблъснат атаките на много по-голямата и по-добре въоръжена руска армия, пише "Ню Йорк Таймс".

Изданието обръща внимание и на неотдавнашно изявление на съветника на ОП Михаил Подоляк, в което той намеква за участието на Украйна, на изявление в Telegram на ръководителя на офиса на украинския президент Андрей Ермак, в което той казва, че въоръжените сили на страната ще продължат "демилитаризацията", както и на съобщението на руското министерство на отбраната за саботаж.

Днес около 6 ч. сутринта в района Джанкой в Северен Крим стана детонация на боеприпаси. До момента се знае за двама пострадали, като са нанесени щети на околните сгради, електрическа подстанция и намиращата се в непосредствена близост железопътна линия. Руското министерство на отбраната определи причината за експлозиите като "саботаж".

Въпреки че украинското ръководство не е поело публично отговорност, съветникът на президента Зеленски Михаил Подоляк намекна за това: "Напомняме: Крим за една нормална държава е Черно море, планини, отдих и туризъм, докато окупираният от Русия Крим е бомбардиране на складове и висок риск от смърт за окупаторите и крадците. Демилитаризацията в действие", написа Подоляк.

Той също така заяви пред украинска телевизия, че Украйна "все още не е започнала с операцията в Крим" и подчерта, че поредицата от експлозии, станали в складове за боеприпаси в Крим, "едва сега започва".

"Спомняте ли си, че руското министерство на отбраната каза, че те просто не знаят как да пушат, не знаят как правилно да подходят към безопасността в такива складове? Смятам, че според нивото на интелигентност на руската армия, която днес набира необучени и непрофесионални хора като цяло, броят на подобни "ексцесии" ще расте. И именно в Крим това ще се разрасне", каза Подоляк.

Междувременно се появиха съобщения за нови взривове в Крим. Над военновъздушната база в село Гвардейское в Симферополския район на Крим се виждат кълба черен дим, съобщиха местни жители за руския в "Комерсант", но тази информация не бе потвърдена, а според видеозаписи пуснати в социалните мрежи дим над мястото няма.

Според източник на "Комерсант" военните и правоохранителните органи проверяват версията за нападение с малък дрон срещу склад за боеприпаси.

Поредицата от експлозии в Крим е третият случай, в който руски военни съоръжения са повредени от някаква мистериозна сила, пише кореспондентът на Би Би Си Павел Аксьонов.

Когато на 31 юли в двора на щаба на Черноморския флот се взриви дрон, това беше възприето по-скоро като дребномащабна акция на неорганизирани бунтовници. Държавните руски медии съобщиха, че дронът е бил самоделен и към него е било прикрепено "взривно устройство с ниска мощност". Все още не е ясно кой стои зад това.

На 9 август във военновъздушната база в Новофедоровка край Саки избухнаха няколко мощни експлозии, а впоследствие стана ясно, че са унищожени няколко бойни самолета. Характерът на тези експлозии също не е установен по категоричен начин.

Министерството на отбраната на Русия все още се придържа към версията, че не са спазени мерките за противопожарна безопасност. Но западната и украинската преса вече започнаха да пишат открито за действията на украинските сили за специални операции.

След анексирането през 2014 г. Крим се превърна в много важен политически символ на властта за Русия - и не само политически. В Русия се говори много за стратегическото значение на полуострова. В държавната пропаганда полуостровът е източник на сигурност за руската държава, а не неин потребител. Многобройните съобщения за руски военни учения в Крим, стрелбите с крайбрежни ракетни комплекси и разполагането на военни части и съоръжения за противовъздушна отбрана там създават представа за защитена крепост, която е невъзможно да бъде поразена.

Сега, когато благодарение на мобилните телефони е почти невъзможно да се скрият експлозиите на различни места в гъсто населени райони, руските власти се опитват да кажат възможно най-малко за причините за тези експлозии и пожари. Това е разбираемо - самата възможност за подобни удари хвърля сянка върху тези, които би трябвало да охраняват военните обекти в едно от най-защитените места в Русия, пише още Аксьонов.