Американец, осъден на смърт за убийството на двама души, които са били над 70-годишни, беше екзекутиран вчера в присъствието на свещеник, когото затворническите власти в Оклахома първоначално не искаха да допуснат, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

62-годишният Скот Ейзъбър получи смъртоносна инжекция в затвора Макълстър в централната част на САЩ. Той е третият екзекутиран в страната от началото на годината.

Близо 20 години след "ужасяващите му престъпления, правосъдието възтържествува", коментира в изявление главният прокурор на Оклахома Джентър Дръмънд, който присъства на екзекуцията, добавя БТА.

Скот Ейзъбър е осъден на смърт за убийството на възрастната двойка, извършено през 2003 г. Според Дръмънд той ги е "държал в плен в дома им в продължение на часове", преди да застреля съпругата, а след това да разбие черепа на мъжа с пистолета си.

Снимка: AP/БТА

През септември миналата година той беше посетен от отец Джефри Худ, който е противник на смъртното наказание и е член на Старокатолическата църква (която се е отцепила от Рим). Двамата мъже се бяха сближили и Скот Ейзъбър беше поискал Худ да го придружава в последните му мигове.

На 4 януари служителите на затвора отказаха, като се позоваваха на "активизма" на свещеника. Според тях това можело да предизвика вълнение по време на екзекуцията. Осъденият и свещеникът обаче заведоха дело, като обвиниха администрацията във "враждебност към религията".

За да сложат край на тази процедура, затворническите власти в Оклахома най-накрая приеха присъствието на Худ, заявявайки, че действат в интерес на семействата на жертвите.

"Семействата на жертвите са готови да продължат напред и разбират, че тази жалба може да забави екзекуцията", каза в изявление директорът на затвора Стивън Харп.

Според репортери, на които е било позволено да присъстват, охраната е държала Худ под око по време на цялата процедура и не са били регистрирани никакви затруднения.

В САЩ приближаването на екзекуциите обикновено предизвиква правни битки, които често приключват в последния момент пред Върховния съд. Откакто бившият президент републиканец Доналд Тръмп направи персонални промени, съдът отхвърля повечето жалби на осъдените, с изключение на тези, подадени в името на религиозната свобода.

През 2021 г. беше дадена отсрочка на тексасец, който искаше неговият свещеник да може да постави ръцете си върху тялото му по време на екзекуцията.

Междувременно противниците на смъртното наказание протестираха на улицата пред имението на губернатора с плакати с надписи против екзекуцията.