Правителството на Еквадор обяви посланика на Мексико в страната за персона нон грата поради "неудачни" коментари от страна на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор относно изборите в южноамериканската страна миналата година, съобщиха официални лица, предаде Ройтерс.

Посланик Ракел Серур Смеке трябва да напусне страната "скоро", съобщи външното министерство на Еквадор пред Ройтерс, след като го определи в изявление като "персона нон грата", информира БТА.

Ден по-рано президентъг на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор коментира миналогодишното убийство на Фернандо Вилависенсио, кандидат за президент на Еквадор, и сравни убийството му с неотдавнашното насилие, наблюдавано в Мексико в настоящия изборен сезон, в който няколко местни кандидати вече бяха застреляни.

В своето изявление външното министерство на Еквадор отбеляза, че нацията продължава да е в траур заради смъртта на Вилависенсио и че правителството на страната е ангажирано с принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави.