Властите на Бахамските острови казаха, че бившият главен изпълнителен директор на фалиралата борса за криптовалута FTX Сам Банкман-Фрийд е екстрадиран за САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Бахамската генерална прокуратура заяви, че Банкман-Фрийд ще бъде прехвърлен в САЩ, след като се е отказал от правото да оспори екстрадицията, информира БТА.

Репортери на място съобщиха, че той е напуснал Магистратския съд в Насау.

По-късно автомобилът, в който се е качил, е бил видян да пристига на частно летище край аерогарата на бахамската столица, откъдето се очаква основателят на FTX да бъде транспортиран със самолет до Ню Йорк. В САЩ срещу него има наказателни обвинения, свързани с фалита на криптоборсата.

Властите на Бахамските острови го арестуваха миналата седмица по искане на американското правителство. 

Той беше задържан за финансови престъпления срещу законите в САЩ и Бахамските острови. Той може да прекара остатъка от живота си в затвора.

Миналия месец FTX обяви фалит в САЩ, след което множество нейни потребители останаха без възможност да изтеглят средствата си. Платформата дължи на своите 50 най-големи кредитори почти 3,1 милиарда долара.

Все още не е ясно колко от вложилите средства в платформата ще могат да си ги възстановят в края на процедурата по несъстоятелност, но експертите смятат, че това няма да се случи за много от потърпевшите.

Банкман-Фрийд беше смятан за младата версия на легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет и неотдавна, в края на октомври, нетните му притежания бяха оценени на 15 милиарда долара.

Той стана известен във Вашингтон като политически донор, за когоо се предполагаше, че подкрепя превенцията от пандемията и подобреното крипторегулиране.