Водещ британски мозъчен тръст по въпросите на сигурността предупреди за нарастване на влиянието на Китай в британската политика, медии, университети, делови среди, технологии и други области, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Докладът на лондонския Кралски институт за отбранителни изследвания идва в добавка към тревогите от китайско влияние, изразени в страни като САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Швеция, Дания и Исландия, отбелязва агенцията.

"За разлика от Москва, влиянието на Пекин няма за цел да разрушава Запада, а представлява стриктно и безмилостно налагане на китайските интереси и ценности за сметка на западните, включително чрез действия, които насърчават политики на самоограничаване и автоцензура", заяви институтът.

"Китайската комунистическа партия смята, че контролирането на начините, по които се говори за Китай в чужбина, е важно за укрепването на легитимността й и оправдаването на монопола й над вътрешнополитическата власт, както и за постигане на геополитическите й цели", се казва в доклада на британския институт.

Като примери за влиянието на Китай се споменават натиск над университетите да избягват някои теми или лектори и заплашване на британски граждани или пребиваващи във Великобритания лица.

През декември официални представители на САЩ и Великобритания заявиха, че фирми и държавни ведомства в техните страни и в още най-малко 10 държави са били подложени на масирана кражба на данни от подкрепяни от държавата си китайски хакери.

Пекин отхвърли тези твърдения. Китай обвинява критичните към него западни политици и медии, че възприемат "манталитет от времето на Студената война".

Китай е най-новият играч на Балканите

Китай е най-новият играч в регионалната игра на надмощие на Балканите, а действията му будят подозрения в ЕС, че Пекин може да се възползва от икономическата си сила, за да получи политическа печалба. Това се посочва в доклад на Мюнхенската конференция по сигурността за тази година, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Европейските лидери разбират стратегическото значение на тази част на Европа, а недостигът на политически и икономически напредък в региона, както и умората от разширяването на ЕС намалиха вярата и на двете страни в неизбежността на членството в ЕС, се казва в частта на доклада, посветена на региона, под заглавие "Западни Балкани: с такива приятели..."

Същевременно се констатира, че регионът остава чувствителен и като пример за това се посочва, че противно на желанието на НАТО през декември Косово реши да формира своя армия, на което Сърбия отговори със заплаха с въоръжена намеса, както и че в Сараево се засилват опасенията от ескалация на етническите напрежения след влизането на сръбския националист Милорад Додик в босненското Председателство.

Междувременно гражданите на Западните Балкани изразяват недоволството си като протестират или напускат региона, се отбелязва в доклада.

Негативното развитие на ситуацията на Западните Балкани се засилва, докато други действащи сили увеличават влиянието си, особено Китай и Русия, се подчертава в доклада.

Русия е традиционен играч в региона, но сега гледа на Балканите като на ключова част от новата "голяма игра", която може да помогне за объркване и отслабване на Европейския съюз.

Москва е обвинявана за мерки, целящи дестабилизация на Западните Балкани, включително за полагане на активни усилия за подтикване към етнически конфликт и предизвикване на разочарование от ЕС с мерките на антизападната пропаганда.

Но както се посочва, най-новият играч в регионалната игра на надмощие е Китай.

Всички страни от Западните Балкани с изключение на Косово са включени в инициативата на Пекин "Един пояс, един път".

В региона поздравиха толкова необходимата помощ, търговия и постоянно нарастващия приток на инвестиции, конкуриращи и в някои области икономическото влияние на ЕС.

И докато Пекин подкрепя европейската интеграция на региона, действията му будят подозрения в ЕС, че Китай може да използва икономическата си сила, за да получи политическа печалба.

Освен това китайските проекти не винаги отговарят на стандартите на ЕС за трайност и прозрачност. Поради това китайското икономическо влияние представлява риск за региона, особено когато става дума за дългове, защото много инвестиции идват под формата на заеми.

ЕС едва неотдавна осъзна тези опасности.

НАТО и ЕС сега активно се стремят да потиснат руската пропаганда и Брюксел задвижи редица проекти за европейска свързаност, за да конкурира тези от Китай.

Настъпилата година ще даде някои признаци за това вярва ли още регионът в европейското бъдеще, се казва в заключение на доклада, публикуван пред 55-ата Мюнхенска конференция по сигурността, която се състоя от 15 до 17 февруари.